на живо

Антоанета Стефанова на родна земя: С отбор е много по-сладко да спечелиш (ВИДЕО)

Пари ще има, когато се оправят федерациите, каза премиерът Денков

Антоанета Стефанова на родна земя: С отбор е много по-сладко да спечелиш (ВИДЕО)

Европейските шампионки по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева се прибраха у дома. От Будва директно за САЩ тръгна героинята от последния ден на Евро 2023 Гергана Пейчева, която учи бизнес мениджмънт в Далас.

Сред първите, поздравили нашите момичета бяха премиерът Николай Денков и министърът на спорта Димитър Илиев.

"С отбор е много по-сладко да спечелиш. Това е споделен успех. Искам да благодаря на Българската спортна шахматна федерация. На всички, които ни повярваха и ни финансираха", бяха първите думи на европейската и световна шампионка Антоанета Стефанова.

"Това са едни красиви умове, да ги ценим, да им помагаме. Да знаят, че има кой да ги види. Заслужават го, показвайте ги повече. Радвайте им се", каза Денков. "Пари за българския шахмат ще има, когато се оправи шахматната програма с федерациите. Има проблеми. Само една има лиценз, в която не са тези момичета. Ще направим среща до края на седмицата да видим какво ще направим с федерациите. Спортният министър има моята пълна подкрепа. Не съм видял причина той да бъде критикуван", допълни министър председателят.

Антоанета Стефанова получи "Бяла лястовица" от "Господари на ефира". Наградата се дава за доброволчество, положителна промяна и достойни постъпки.

"Дано скоро бъдем приети и в международните структури. Ние участваме с "уайлд кард" и затова успехът ни е още по-голям. Улеснява нашата кауза. България не може да бъде извън световното шахматно семейство", завърши Стефанова.

Чуйте още във видеото.