на живо

Първо по bTV: България ще е домакин на Евро 2024 по вдигане на тежести

Това ще е първата олимпийска квалификация изобщо, проведена у нас

Първо по bTV: България ще е домакин на Евро 2024 по вдигане на тежести
 

България е близо до това да вземе домакинството на европейското първенство по вдигане на тежести през 2024 г., научи bTV.

Президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид проведе серия от срещи по време на Конгреса на световната федерация в Рияд.

"Най-важната новина за нас от конгреса е, че България има възможност да вземе домакинството на Турция за европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени през февруари, което е олимпийска квалификация в олимпийска година. Това е изключителен шанс, привилегия и признание за нашата федерация", коментира първият човек в родните щанги.

На 9 октомври у нас за среща с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев пристигат президентът на Европейската федерация по вдигане на тежести Антонио Конфлити и генералният секретар Милан Михайлов, за да обсъдят евентуалното домакинство.

През 2022 г., навръх 100-годишнината на спорта у нас, страната ни отново трябваше да приеме континенталната надпревара, но заради неуредици шампионатът бе преместен първо в Гърция, а след това в Албания.

Това ще е първата олимпийска квалификация изобщо, проведена в България. Веднага щом се потвърди първенството, следва да се създаде работна група и професионален екип, който ще се заеме с цялостната подготовка на събитието.

В Рияд Ариф Маджид се срещна и с президента на Федерацията по вдигане на тежести на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Харби, който е и президент на Организационния комитет на продължаващото и в момента световно първенство.

Те заедно обсъдиха по-тясно сътрудничество между двете федерации, които са в близки приятелски отношения.

"Те са богата и ключова федерация и ние имаме тяхната подкрепа. Поехме ангажимент да им помагаме в треньорството и да им намерим добър треньор, който да води техните екипи. Доволни сме от лагера, който те ни предоставиха преди състезанието. Ние също имаме желание да направим за тях лагер в България", каза още Маджид.

Очаква се Турция официално да се откаже от домакинството си поради допинг провинения.

В момента България преговаря неофициално да поеме организацията на eвропейското първенство, като има пълната подкрепа на президента на Международната федерация по вдигане на тежести - Мохамед Джалуд.

Важно е да се отбележи, че през последните 4 години - от Олимпийските игри в Токио до момента, България няма нито едно допинг провинение, което я превръща в добър кандидат за домакинството.