на живо

Белгиец е новият крал на снукъра

Люка Бресел победи Марк Селби в спора за титлата

Люка Бресел триумфира с титлата на световното първенство по снукър в театър "Крусибъл" насред Шефийлд. На финала белгиецът победи британеца Марк Селби с 18:15 фрейма.

28-годишният Бресел се превърна в едва четвъртия световен шампион, който не е роден в Обединеното кралство, но печели най-ценния трофей в снукъра. Той стартира силно и взе ранна преднина от 5:1, а след това увеличи аванса си до 16:10. Селби намали до 15:16, но за повече нямаше време.

По пътя си белгиецът елиминира седемкратният световен шампион Рони О'Съливан от Англия на четвъртфиналите, а на четвъртфиналите отстрани китаеца Си Цзяхуей, постигайки обрат от 5:15 до 17:15 фрейма.

"Невероятно е. Просто не може да се опише с думи. Беше много трудно. Селби е възможно най-неприятния съперник за финал, защото е страхотен боец. Когато стана 16:15 въобще не си представях, че ще спечеля. Пропусках топките с много, но след това направих добър брейк и това помогна", коментира Бресел.

Любопитно е, че преди триумфа си в снощния финал той никога не бе преминавал първи кръг на надпреварата в "Крусибъл". През 2012-а, 2017-а, 2018-а 2019-а и 2022-а г. неизменно отпадаше в първи кръг.