на живо

"Белият дом е виновен за всичко": Допингът на Валиева бил в торта

И децата ни се оказват наркомани от малки, а руските войници в Донбас не са освободители, а окупатори, коментира руски сенатор

"Белият дом е виновен за всичко": Допингът на Валиева бил в торта

Според руския сенатор от автономния окръг Ханти-Мансийск в Сибир - Едуард Исаков, случаят на Камила Валиева цели "демонизиране на Русия".

Спортният арбитражен съд (КАС) дисквалифицира фигуристката за 4 години.

 Периодът на наказанието тече от 25 декември 2021 г. - деня, в който тя е дала положителна допинг проба за "триметазидин". Всички резултати на рускинята от тази дата са анулирани.

Снимка: sports.ru

"Всеки път, когато чета и слушам спортни новини, се изумявам от цинизма и корупцията на КАС. Той реши да дисквалифицира Камила Валиева за 4 години... Кой разумен човек ще повярва, че 15-годишната ни талантлива състезателка, която е с глава над всичките си опинентки на леда, е взимала допинг в навечерието на олимпиадата в Пекин?

Дълбоко съм убеден, че тези обвинения не са нищо повече от работата на Белия дом да демонизира страната ни в очите на световната общност. И децата ни се оказват наркомани от малки, а руските войници в Донбас не са освободители, а окупатори. Обръщат всичко наопаки както си искат, както им е завещал чичо Гьобелс.

Сигурен съм, че нашите адвокати тепърва трябва да се борят с КАС за това, защото истината е наша. Ясно е, че съдиите са подкупени, а резултатите са платени от Запада, но все пак е необходимо в този свят на лъжи, гласът на истината да звучи постоянно, силно и ясно.

Снимка: sports.ru

Камила Валиева има бъдеще в спорта. Сега тя е само на 17 години. Преминала е през много изпитания, но съм сигурен, че ще преодолее всичко", коментира Исаков.

В същото време стана ясно, че защитата на руската шампионка се е основавала на теорията, че "триметазидинът" е попаднал в организма ѝ чрез торта.

"Според руските адвокати, говорещи на изслушването в КАС миналия септември, забраненото лекарство може да е попаднало в тялото на руската фигуристка чрез торта, приготвена от нейния дядо в навечерието на руското първенство през декември 2021 г.

Снимка: sports.ru

Именно пробата, взета след този турнир, показа наличието на "триметазидин". Руската страна твърди, че дядото на Камила Валиева е приемал това лекарство по медицински причини и може неволно да е вкарал допинг в десерта.

По този начин, според руските адвокати, това е смекчаващо вината обстоятелство. Арбитрите на КАС обаче не сметнаха тази версия за доказана", пише sovsport.ru.