на живо

КАС реши: Валиева ще продължи да участва на Игрите в Пекин

Фигуристката няма вина за късното обявяване на резултатите

Reuters

15-годишната рускиня Камила Валиева няма да бъде отстранявана от олимпийските игри в Пекин. Това реши днес (14 февруари) Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС). 

Европейската шампионка по фигурно пързаляне и единствената при дамите, направила четворен скок на най-важния спортен форум, прекара няколко дни чудейки се дали ще може да се бори за медалите. Причината е положителна допинг проба, дадена през декември на държавното първенство. Резултатите от нея обаче станаха ясни след старта на олимпийските игри и по време на отборната надпревара, в която Валиева помогна на Русия да спечели злато. Медалите още не са връчени на фигуристите. 

Снимка: Reuters

Първоначално рускинята беше отстранена от Игрите, но от нейния тим обжалваха. КАС изслуша страните и реши, че Валиева няма вина за ситуацията и е със статут на "защитено лице", защото няма навършени 16 години.

"Сериозно внимание трябва да се обърне на късното обявяване на резултатите за положителна допинг проба. Съдът обаче отчита, че това не е по вина на спортиста", се казва още в решението на съда.

Снимка: Reuters

На 15 февруари Валиева ще може да участва в кратката програма при дамите. Тя е фаворит за златото.