на живо

Бившият треньор на Белослава пред bTV: Не съм виждал друга като нея

В 19.00 ч. тази вечер започва последната й партия на световното първенство в Мексико

Бившият треньор на Белослава пред bTV: Не съм виждал друга като нея
 

Белослава Кръстева е едва на една партия и на половин точка от световната титла по шахмат на първенството за жени до 20 години в Мексико.

В драматичен двубой от предпоследния кръг българката победи с черните фигури китайското дете-чудо в шахмата - 13-годишната Лу.

Кръстева, която няма загуба на шампионата досега, оглавява класирането с точка аванс пред най-близките си конкурентки за първото място.

Пред bTV бившият треньор на българката й пожела успех в решителната, последна партия, която започва в 19.00 ч. българско време днес.

"Напрежението е огромно. Над 50 процента всъщност е психология. Дано Белослава успее да запази спокойствие, а тя е от състезателите, които имат невероятни спортни качества.

В спортно отношение аз не съм виждал друг състезател като нея. Тя е борбена, умее да стъпи на крака, когато е необходимо. Винаги в последните партии се представя отлично. Сега ще видим колко ще й натежат фигурите", каза Стефан Стойнов.

Припомняме, че Кръстева е състезател и води подготовката си в шахматен клуб "Шах XXI", София. Картотекирана е  към лицензираната от министерството на спорта "Българска Федерация по Шахмат 2022".