на живо

Борба за всяка крачка (ВИДЕО И СНИМКИ)

Синът на световния и европейски вицешампион Владимир Дубов се бори с тежка диагноза

 

9 години непрекъсната рехабилитация. Борба за всяка крачка.

И шампионски дух.
По наследство.

9-годишният Владимир Дубов от Перник страда от спастична детска церебрална парализа, но има ген на победител. Той е син на шампион по борба. Влади носи името на своя баща – световният и европейски сребърен медалист за България Владимир Дубов. И също като него се бори. Но не на тепиха, а с тежката диагноза.

"Имал съм медали от големи първенства, по турнири съм се борил. Сега моят син е състезател. Неговата борба е да може да ходи, да му се оправят краченцата", обяснява бащата на Влади, световният и европейски вицешампион в свободния стил Владимир Дубов.

Синът му се ражда преждевременно в седмия месец, едва килограм и 600 грама, а по-късно е диагностициран с Детска церебрална парализа.

 

"Имах някаква надежда, че до 2-годишна възраст ще проходи, защото и нормално родени деца без патологии понякога да прохождат малко по-късно. Залъгваш се, малко или много искаш да вярваш", споделя майката на Влади Дина Дели.

Момчето прави първите си крачки след операция в Сърбия, малко преди да навърши 4 години, но ефектът е краткотраен. Следва нова операция за удължаване на ахилеса в клиниката в Горна баня, но без ефект.

През годините Влади посещава редовно рехабилитация, но за да има шанс да ходи самостоятелно, е необходимо трайно премахване на спастиката в долните крайници. Решението е операция в САЩ при светилото в тази област д-р Парк. Необходимата сума от почти 70 000 долара, непосилна за семейството на момчето, е събрана чрез дарителска кампания.

"Това много ме трогна. Аз все си мислех, че съм сама по този път. Искам да благодаря на всички, които ни помогнаха и се надявам Господ да им върне многократно“, казва благодарната майка, която не успява да скрие сълзите си.

Влади е одобрен за операция от доктор Парк в Клиниката за Детска церебрална парализа в Сент Луис, щата Мисури. На 23 май му е направена т.нар. селективна дорзална ризотомия, при която се прекъсват нервите в гръбначния стълб, причиняващи парезата. На 5 юни Влади претърпява втора операция в САЩ, която е ортопедична.

Предстоят му години на непрекъсната и интензивна рехабилитация, по 4-5 дни седмично, за която ще са необходими около 1500 лв. на месец.

"Сега мускулите на Влади трябва да се научат да работят. Това, което обикновено децата учат от момента на прохождане, за Влади тепърва предстои", разяснява майката Дина.

"Най-голямата ми мечта е да го видя как ходи. Да може да стои прав и да не го боли краченцето", споделя надеждите си бащата на Влади.

Влади е ученик във втори клас в XIII Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в град Перник. Умен, ученолюбив и отличен рецитатор.