на живо

Цанко Цанков е готов за атака на още един рекорд

Плувният шампион планира завръщане в Испания

След вчерашния успех и победата в плувния маратон от Европа до Африка през Гибралтарския проток, Цанко Цанков е поставил нова цел пред себе си в следващите месеци. Шампионът планира завръщане в Испания и атакa на световния рекорд за най-бързо преплуване на разстоянието между двата континента. Това беше обсъдено на днешната среща с организаторите от Световната федерация по плуване в открити води - WOWSA.

Поканата за поставянето на рекорд от Испания до Мароко идва от представителя на централата Фернандо Морено и от неговия екип, които наблюдаваха вчерашното плуване на Цанков от съпровождащата лодка.

"Това предложение е голямо предизвикателство за мен и тепърва ще взема решението, но е напълно възможно да се върна през месец ноември или през април догодина и да опитам поставянето на върхово постижение в цялата история. Напълно е по силите ми. От WOWSA се изказаха много ласкаво за мен и са готови да ми помогнат с логистиката и цялостната организация. Това го правят много рядко. Обикновено оставят всеки състезател сам да се справя, а те само измерват контролното време като съдии по трасето. Но сега получих уверение, че мога да разчитам на тях, което е изключително важно", каза Цанков.

"Нека първо да се върнем в България и ще има окончателна яснота. За мен беше чест да съм първият българин, който преплува Гибралтарския проток и побеждава в официално състезание, но знам, че мога повече и ще бъде прекрасно в рекордите да стои и българско постижение като цяло. Това е много авторитетна надпревара с 127-годишна история. Голямо внимание се отделя като реклама по целия свят и дори сега имаше представители на испанска, френска и италианска телевизия на връчването на сертификатите и документите за нашето преплуване и победата ми", добави той.

"Наистина съм много щастлив и горд от това, което направих. По никакъв начин не ми се отрази отлагането няколко пъти на старта заради лошото време и запазих спокойствие и хладнокръвие. Знаех, че моментът ще дойде и се случи. Никога няма да забравя на пристанището посрещането и думите на един испанец, който през 1992 година е изкачил връх Еверест. Той ме поздрави сърдечно и каза, че моят успех е равносилен на неговия с изкачването на най-високия връх на планетата. Имаше и доста наши сънародници на порт Тарифа. Благодаря им от сърце за вниманието и подкрепата. На всички мои спонсори, които повярваха в качествата ми и отделиха средства, за да мога да участвам."

"Вчерашният ден беше радостен за българския спорт като цяло с успешното преплуване до мароканския бряг в конкуренцията на състезатели от САЩ, Италия и Франция. Това бяхме четиримата с най-добри времена от квалификацията в Барселона през месец април. Тогава победих плувци от ЮАР, Германия, Португалия, Русия, Мароко, Нидерландия и други. Общо 167 от целия свят, за да стигна до вчерашния победен финал от Тарифа до Пунта Сиерес. Ще остана още три дни на испанска земя, за да премина медицински изследвания и ще направя няколко работни срещи с организаторите от Световната федерация за евентуално домакинство на Европейска или Световна купа по плувен маратон в родния ми град Бургас.", заяви още Цанко Цанков.

Малко след качването на лодката при победата и изминаването на близо 17 км в студените води на Атлантическия океан лекарският екип на борда измери показателите на българския плувец, които индикираха значително намалена телесна температура от 34.8 градуса, пулс от 153 у/м и кръвно налягане - 145/95. За около един час Цанков възстанови нормални стойности и веднага след стъпването на испанска земя беше освободен от медицинския екип, за да се прибере в хотела.