на живо

"Червено знаме" 5 години по-късно: Разруха, ужас, отчаяние (ВИДЕО)

Сълзите на Таня Богомилова остават най-тежката присъда

"Червено знаме" 5 години по-късно: Разруха, ужас, отчаяние (ВИДЕО)

Царете на разрухата. Искаме или не, в България трябва да признаем, че често сме точно такива. Комплекс "Червено знаме" днес. Злокобно място. В централна част на София. Някога там се правеха шампиони. "Някога" остана далеч.

Преди 5 години заведохме на басейна Таня Богомилова. Легендата плака, докато крачеше през руините. Пет години по-късно отново посетихме "Червено знаме".

Разрухата продължава. Една от спортните гордости на България е сметище, и то от десетилетия. Тотална разруха. Счупени стъкла, варели, отпадъци, спринцовки – гнусотия. За хора, които обичат спорта, разходката е ужасяваща.

Иначе комплексът е изумителен - три вътрешни и два външни басейна, има и хотелска част. Но сега от всичко това е останал единствено споменът за стотиците деца, които са се научили да плуват тук.

Комплексът е построен в средата на 80-те и тогава е сред най-модерните в Европа, а българските плувци са се сред най-добрите на Стария континент.

През 1985 г. Таня Богомилова печели тук първата си голяма титла, по-късно става и единствената ни олимпийска шампионска в този спорт.

В момента държава няма план. Никакъв. Бъдещето е неясно.

Служебният министър на спорта Весела Лечева спря всички процедури по обследване и реконструкция, заложени от предшественика й Радостин Василев. Тя смята, че басейните не трябва да се ремонтират, а да се изградят нови и по-модерни съоръжения. Според нея решението трябва да дойде от редовно правителство, което има по-голям хоризонт на действие.

На обратната позиция е Пламен Дочевски. Дългогодишен управител на комплекса по времето, когато все още там има състезания. Според него и басейнът, и хотелът са строени много добре и с известни инвестиции могат отново да функционират.

Засега решенията са в бъдещето. В настоящето е само разрухата, а сълзите на шампиона са присъда за всички допуснали "Червено знаме" да изглежда като гробница. 

Каква трябва да бъде съдбата на "Червено знаме"?

Тагове:

@