на живо

"Държавата спонсорира допинга в Русия"

Включени са повече от 1000 спортисти, твърди американски фигурист

"Държавата спонсорира допинга в Русия"
 

Дни преди изслушването на Камила Валиева, която даде положителна проба за допинг по време на олимпиадата в Пекин, сребърният медалист отборно от Пекин 2002 Винсънт Чжоу порица Международния олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (УАДА) и Руската антидопингова агенция (РУСАДА) за бездействието им по отношение на злоупотребата с допинг при руските атлети.

Чжоу заяви, че американският щаб е наясно с широката употреба на допинг не само при Валиева, но и при други руски фигуристи, като обвини бездействието на организациите за липсата на стимул за реформи в Русия.

В изявлението си Чжоу каза, че 595 дни след края на отборния турнир по фигурно пързаляне на Игрите в Китай, спортистите все още не са получили спечелените отличия. Руският отбор тогава зае първо място, САЩ се нареди втори, пред Япония и Канада.

"През 19-те месеца, откакто излязохме на леда в Пекин, моите съотборници и аз чухме почти нищо не чухме от официалните лица, замесени в този въпрос, и нямаме причина да вярваме, че нашите интереси са адекватно защитени", каза 22-годишният Чжоу.

Снимка: Reuters

Тази седмица е насрочено изслушване в КАС, където Международният олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (УАДА) и Руската антидопингова агенция (РУСАДА) ще оспорван решението на Антидопинговия дисциплинарен комитет на РУСАДА срещу Камила Валиева.

"Идеята, че подобно изслушване ще обслужва интересите на чистите спортисти, е абсурдна, тъй като РУСАДА насърчава руския допинг повече от 10 години. МОК многократно отказа да потърси отговорност от Русия за нейната държавно спонсорирана допинг програма, включваща повече от 1000 спортисти.

УАДА, която се контролира от МОК чрез споразумение с държавните органи, възстанови Руската антидопингова агенция през 2018-а въпреки отказа на агенцията да предостави данни, описващи степента на допинг в Русия", коментира още американецът.

Снимка: Reuters

Чжоу счита, че ситуацията с положителната проба на Валиева и последвалия процес са пряко следствие от действията на спортните власти, които не отстраниха руските спортисти от последните четири олимпийски игри.

17-годишната Валиева е заподозряна в употреба на забраненото вещество "триметазидин". Той беше открит в нейна проба от 25 декември 2021 г., а резултатът беше оповестен едва през февруари следващата година по време на олимпийските игри в Пекин. По това време тя вече беше спечелила олимпийско злато в отборния турнир.

Автор: София Николова