на живо

Русия оневини Валиева, но антидопинговата агенция обжалва

Искат отнемане на олимпийското ѝ злато от Пекин 2022

Getty Images

Световната антидопингова агенция (УАДА) подаде жалба в Спортния арбитражен съд в Лозана по случая с фигуристка Камила Валиева, Тогава 15-годишната рускиня спечели злато на Зимни олимпийски игри в Пекин през 2022-ра, но стана ясно, че е дала положителна допинг проба по време на държавния шампионат 3 месеца по-рано.

Валиева продължи да участва в състезания, тъй като е малолетна и санкциите спрямо нея се прилагат по-различен начин.

Преди няколко дни обаче Руската антидопингова агенция сне всички обвинения, заключвайки, че тийнейджърката е приела забранения триметаздин без своe знание. Така бяха анулирани единствено резултатите ѝ на държавното първенство.

Снимка: Getty Images

УАДА иска анулиране и на резултата на Валиева в Китай, което ще означава отнемане на олимпийското злато на Русия от отборната надпревара.

"Извършихме внимателен преглед на пълната мотивационна част на решението и досието по случая с фигуристката Камила Валиева. УАДА счита заключението на Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова агенция, че спортистката "няма вина или не допуснала небрежност", е неправилно съгласно условията на Световния антидопингов кодекс и упражни правото си да подаде жалба, като сезира Спортния арбитражен съд", се казва в съобщението на Световната антидопингова агенция.