на живо

Физически тормоз и заплахи в дома на шампиони в леката атлетика

Израснахме с баща, който беше агресивен и властен, разкриват братята Ингебригцен

 

Братята Якоб, Хенрик и Филип Ингебригцен обвиниха своя баща във физически тормоз и заплахи. Норвежкото издание VG публикува отворено писмо от норвежките лекоатлети, в което те разказват, че са малтретирани от баща им Герт. Той им беше и треньор, като тримата спряха да работят с него преди две години.

Якоб е олимпийски шампион на 1500 метра и двукратен световен №1 на 5000 метра. Хенрик и Филип станаха европейски шампиони на 1500 метра - съответно през 2012 г. и 2016 г.

"Израснахме с баща, който беше агресивен, властен и използваше физическо насилие и заплахи при възпитанието ни. Все още чувстваме унижението и страха, останали от детството.

След това поживяхме, пораснахме и продължихме - поне така ни се струваше. Преди две години агресията се повтори, както и наказанията. И това беше последната капка.

Знаем какво е да растеш в страх от агресивен, властен, жесток баща. Преминахме през това заедно като деца, като братя и семейство. Сега това положение вече е непоносимо.

Трябваше да предприемем действия по-рано, за да спрем това. Не се чувстваме добре от факта, че не сме го направили.

От този момент решихме да се разделим с баща ни. Също така стана невъзможно да продължим сътрудничеството с него като треньор", казват братята в съвместно писмо.

Малко по-късно баща им Герт отговори на обвиненията.

"Твърденията им са неоснователни, никога не съм упражнявал насилие над децата си. Като баща имах недостатъци, но работих като треньор твърде дълго – разбрах това, макар и със закъснение.

Далеч не съм перфектния баща и съпруг, но не съм жесток. И тази ситуация е трагична за моето семейство – стигнахме до момента, в който разпространяваме фалшиви обвинения един срещу друг в медиите. Това ме натъжава изключително много", защитава се бащата.