на живо

Футболен мач на деца със Синдром на Даун обединява България и Северна Македония (ВИДЕО)

За добра кауза

 

Футболен мач между България и Република Северна Македония под мотото "Заедно за децата" обединява момчета и момичета със Синдром на Даун.

Инициативата е на фондация "Българска памет". Тимът на България е съставен от федерацията за адаптирана физическа активност, която е първата у нас, осигуряваща условия за спорт за младежи с ментални увреждания.

"Основата на спорта е дисциплината, нищо че те са с по-специфични потребности. Дисциплината, която изграждаме в тях е нещо важно, нещо, което ще им помогне да бъдат по-самостоятелни и да се справят с предизвикателствата в живота.

Спортът определено ги сплотява, тъй като те са в социална изолация. Когато спортуват, те са в отбор, те са приятели, изграждат социални контакти", сподели пред bTV председателят на Българска федерация адаптирана физическа активност Слав Петков.

 

 

Неправителствена организация от Северна Македония също прояви интерес към каузата.

 

"Децата от Северна Македония ще посетят и нашето училище, ще проведат среща с българската организация за Синдром на Даун и се надяваме да си тръгнат от София с нови знания", допълни Александър Петков от фондация "Българска памет".

 

 

Българският отбор е част от федерацията за адаптирана физическа активност, която е първата организация у нас, създаваща условия за спорт за младежи с ментални увреждания.

"Спортът винаги сплотява! Това е едно от най-хубавите неща, които човек може да създаде, освен културната дипломация, към която се стремим", допълва организаторът Биляна Ангелова.