на живо

Карлос Насар пред bTV: Федерацията ми иска 30% от спонсорските договори (ВИДЕО)

Не искам от парите му да отиват за погасяване на дългове, отговаря Антон Коджабашев

 

Война в българските щанги. Клубове събират подписи за свикване на извънредно събрание за смяната на сегашният президент на федерацията - Антон Коджабашев. Олимпийският шампион Карлос Насар го призова да напусне поста.

На 14 март Антон Коджабашев беше избран за президент на Българската федерация по вдигане на тежести. Тогава той заяви: "Съвсем скоро, в рамките на седмица, ще се запозная с всички задължения на федерацията и по най-бързия начин ще работим за тяхното погасяване, което би могло да стане по много начини: с лични наши средства, със средства от приятели и спонсори".

6 месеца по-късно, задълженията на централата, натрупани по време на предишните двама президенти - Неделчо Колев и Ариф Маджид, остават налице.

Снимка: Lap.bg

"Тогава все още не знаех за такива задължения. Мислех, че нещата, които са като задължения, ще бъдат далеч по-малки. Може би щяхме да се справим. В момента обаче нещата отиват на много високи нива като пари."

 

Задълженията до края на 2023-а възлизат на близо 700 000 лева. Сметката на Федерацията е запорирана, а договор през календарната година със Спортното министерство няма. Щангистите са без заплати от 8 месеца.

Стефан Ботев е член на Управителния съвет на БФВТ и е започнал подписка за свикване на извънредно изборно събрание.

От 32-ата клуба, които членуват, 1/3 от тях са необходими, за да се задейства процедурата по нов избор. Мотивите на Ботев са:

"До ден-днешен няма нищо изпълнено до момента. Все повече се забатачваме, все повече влизаме в задължение, все повече лихви се трупат и става нещо страшно. Ами... аз зададох въпроса към него на последния управителен съвет наскоро. Нали какво стана с обещанието, което беше казал. Защото това се важни неща. Той каза, че такова нещо не е обещавал. Никой не е поел ангажимента да оправи финансирането на федерацията, така че оправяйте се", казва Ботев.

 

"Наясно съм, че има подписка. Знам, че в нашата федерация има недоброжелатели. Имам уверението на много колеги от много клубове, които знаят фактическата ситуация. Които знаят, че трябва да търсим варианти да се спасяваме по някакъв начин", отговаря Коджабашев.

Олимпийският шампион Карлос Насар е категоричен, че не желае да работи с федерацията по вдигане на тежести, която се ръководи от Коджабашев.

"Бяха ми казали точно преди олимпиадата, в момент, в който аз трябва да съм концентрирам, че 30% от спонсорските ми договори трябва да се преведат към федерацията. За да не го правя това нещо, не трябва да подписвам договори, не трябва да получавам заплата. И не подписах", казва пред bTV Насар.

"Не искам от парите на това талантливо момче да отиват за погасяване на тези, които са ги натрупали. Не е говорено на тази тема. Ето, дума срещу дума", казва Коджабашев.

bTV разполага с договор между Федерация и състезател за 2023-а година, в която подобна клауза не фигурира.

"Федерацията е пас и може би и занапред ще бъде пас. Казвам на Коджабашев, че той не може да се справи с тази си задача и най-доблестно за него е да напусне федерацията по вдигане на тежести!, категоричен е олимпийският шампион от Париж 2024.

Заради дълговете националният тим няма пари за лагер преди световното през декември.

Ето още какво каза Насар пред bTV: