на живо

Лечева: Няма да има церемония за "Спортист на годината"

На Балканите има сериозен футбол, трябва и ние да сме там

Тази година няма да има церемония за "Спортист на годината", обяви в студиото на "Тази сутрин" министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

"Правата се държат от частна компания, която повече от 10 години организира анкетата. Факт е, че тази година няма да има, така дочувам. Това не е добре за българския спорт. В министерството вече мислим как да бъдат наградени и оценени българските спортни успехи за 2022 г. и ще бъде направено всичко възможно", каза Лечева.

По адрес на кандидата за нейния пост, номинират от ГЕРБ-СДС - Борил Кръстев, тя каза: "Не трябва да бъде подценяван спортът, като един от секторите за управление на една държава. Не бива да се допускат никакви експерименти, а да се залага на хора с доказан опит и квалификация. Нямам наблюдения върху него. Може да е добър специалист и организатор, но по принцип съм на мнение, че тази дейност не трябва да бъде подценявана".

Весела Лечева говори и за световното по футбол.

"Мачовете предизвикват сериозна аудитория преди Коледа. И аз гледам в свободното си време. Фен съм на състезанията от най-висок ранг. На финала ще заложа на европейския футбол и Франция", призна грандамата на българския спорт.

А кога България ще бъде отново на голям форум?

"Това е много сериозен въпрос. Много са проблемите и причините, които оставям на Българския футболен съюз да разреши. Те трябва да вземат своите решение, за да се видим сред най-добрите. На Балканите има сериозен футбол, трябва и ние да сме там. Имаме успехи, треньори и методики, но не успяваме с точния анализ. Необходими са болезнени решения, които да ни доведат до успех", категорична е Лечева.

Какво коментира за работата си като служебен министър на спорта - четете на btvnovinite.bg: