на живо

Легендата Йордан Йовчев: Квота и финал на световно е нещо уникално

Ние сме част от големия спорт, щастлив е той

Легендата Йордан Йовчев: Квота и финал на световно е нещо уникално
 

Олимпийският вицешампион на халки от Атина 2004 Йордан Йовчев е изключително радостен от представянето на Кевин Пенев и Йордан Александров на световното първенство по спортна гимнастика в Антверпен.

Пенев се класира за финала на прескок, който ще се състои в неделя и почти сигурно си гарантира квота за олимпийските игри в Париж 2024.

"Ние сме част от големия спорт. Това е най-радващото и най-вълнуващото. Имаме квота, квота за спортната гимнастика и финал на уред - това е нещо уникално. Радостен съм! Имаме и още шансове догодина, защо да не се поздравим и с още две квоти - една мъжка и една женска. Това е напълно във възможностите ни", каза за БНР от Белгия легендата на спортната гимнастика.

"Поздравления за целия екип, който допринесе за този успех. Поздравления за Кевин, който след три години прекъсване реши да се състезава за България. Поздравления и за представянето на Йордан Александров. Много малко не му стигна", допълни олимпийският вицешампион на халки от Игрите в Атина 2004.

Йовчев, който има по два златни медала на земя и на халки в кариерата си от Световни първенства, е посланик на шампионата на планетата заедно с олимпийската шампионка Даниеле Съливаш (Румъния).

Снимка: Getty Images

"Страхотно е да бъдеш посланик. Това дава много по-голяма гласност за какво събитие става въпрос като мащаб, като квалификационен принцип, защото правилата са малко по-сложни. Искаме да стане по-достъпно и разбираемо за всеки един фен на гимнастиката. Програмата ни е много натоварена. Участваме в игри, забавления с образователен характер, както за деца, така и за възрастни", допълни българинът.

В качеството си на посланик Йовчев направи непринудена демонстрация на любимите си халки. Любопитното е, че човекът, който му помогна да се качи на уреда е не друг, а една от сегашните звезди на този спорт - Елефтериос Петруниас. Гъркът е започнал да тренира спортна гимнастика заради своя идол - Йордан Йовчев.

Петруниас е златен медалист на халки от Рио 2016 и бронзов от Токио 2020, има три златни отличия от шампионати на планетата и шест пъти в номер 1 на първенства на Стария континент.

"Той е олимпийски, световен и европейски шампион. Аз съм му бил идол. Той ми каза, че е започнал да се състезава и да се занимава с гимнастика благодарение на мен. Сега вече той е една от звездите на спортната гимнастика. Това е много интересно, хубаво е", завърши Йовчев.