на живо

"Майка" - първата дума, която написа Роман Костомаров с протеза на ръката (ВИДЕО)

Първата дума в новия ми живот, щастлив е фигуристът

 

За първи път олимпийският шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров постави пробна протеза на дясната си ръка и изписа думата "майка".

Очаква се тази зима той да получи постоянни протези и на двете ръце. Уточнява се, че те ще бъдат осигурени от същата фирма, която преди това помогна на Костомаров с протезите на краката.

"В момента ръцете не са готови за постоянно протезиране. Но има вероятност да се случи още през зимата", пишат руските медии.

Преди дни великият спортист публикува видео, на което се вижда как пише на лист хартия: "Майка" и едно голямо сърце. "Първата дума... в новия ми живот", казва Роман.

По-рано Костомаров публикува видео, на което плува в басейн.

"Ето един добър начин да плувате без ръце и с протези – като делфин. Може да не е бързо, но е възможно", отбеляза Костомаров.

Според президента на Руския параолимпийски комитет (РПК) Павел Рожков плуването е един от онези спортове, в които той може да се реализира в бъдеще. Той отбеляза, че историята на борбата на Костомаров с болестта е пример за много спортисти с увреждания.

46-годишният Костомаров спечели златен медал заедно с Татяна Навка при танцовите двойки на зимните олимпийски игри в Торино 2002.

Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на сериите Гран при.

На 6 юли Роман беше изписан от болницата, след като на 10 януари беше приет в реанимация заради тежка пневмония. В продължение на две седмици той беше поставен на апаратно дишане.

В началото на февруари руснакът претърпя ампутация на двата крака и на пръстите на двете ръце.