на живо

"Малтретираше ме физически, психически и сексуално"

Драмата на плувкиня, която е насилвана от баща си

Преди време известната унгарска плувкиня Лиляна Силаджи шокира обществеността, когато обвини баща си в насилие.

Олимпийската и европейска шампионка по плуване за девойки разкри чудовищни ​​подробности от миналото си в профила си в Instagram.

Тя говори откровено за за травма от детството си, причинена от собствения ѝ баща Золтан.

"След 25 години съм готова да кажа най-тежките думи, които някога съм изричала. След толкова болка реших да говоря. Става дума за мъжа, от когото трябваше да получа най-много любов - собствения ми баща. Той злоупотребяваше с мен - физически, психически и сексуално. Постоянно и без повод, само за да се наслади на властта си над малко дете", написа тя.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Liliana(@lilianaszilagyi)

Силаджи признава, че тя не е единствената жертва на 54-годишния бивш плувец, представял страната на три олимпиади.

"Майка ми също беше подлагана на тормоз. Случваше се всеки ден в продължение на години. Злото приключи през 2016 година, когато тя го напусна", разказа плувкинята.

Дълги години правех всичко, за да спечеля любовта му, докато не осъзнах, че живея в илюзия. В свят, който смятах за нормален. Където е прието, че пред очите ми майката се бие до полусъзнание, ако не му харесва нещо, което е казала или направила.

Случвало се е още докато е била бременна с мен. А аз, ако не постигнех очаквания резултат, следваше пренебрежение и различни наказания. Нямах право на дума, мнение, отношение или цел. В този свят бях просто инструмент, перфектна кукла...

Външният свят не е виждал нищо друго освен едно любящо семейство, което се радва на успехите и резултати от световна класа. Никой не видя, че главата на семейството ни бие вкъщи. Защитавахме го, бяхме изнудвани.

Беше много дълъг път, който сега оставям зад гърба си. Мисля, че можете да видите възстановяването ми до момента. През 2016 г. след европейското първенство скъсах всички връзки с баща ми.

Това е цялата ми борба сега, с майка ми се възстановяваме заедно и се борим във всичко", написа тя в публикация в социалните мрежи.

Междувременно проговори и Золтан, който изпрати отворено писмо на Лиляна чрез унгарските медии, в което казва, че не желае да се защитава, като добавя, че очаква всичко да бъде изяснено в съдебното производство.

Казва още, че вече не подкрепя финансово нито Лиляна, нито майка й, и моли дъщеря си повече да не носи неговото име, а това на майка си.

Золтан Силаджи също е плувец, бивш олимпиец, участвал е на три олимпиади. Днес работи като адвокат.

Съдебното производство все още продължава, но Золтан Силаджи е обявен за персона нон грата на всички състезания по плуване.