на живо

Мъж в женски олимпийски води

Мъжете ще могат да участват в артистичното плуване на олимпийските игри в Париж

Мъж в женски олимпийски води

Артистичното плуване (познато доскоро като синхронно плуване - бел. а.) от десетилетия беше запазена територия на дамите. В басейна виждахме само съвършено изваяни женски тела, грация, ритмични движения, бляскави цели бански... Но това вече почва да се променя! А един от най-доволните е Бил Мей. 

Американецът се вълнува за своя красив дебют на олимпийски игри. В Париж той ще влезе в басейна, след като беше изоставил мечтата си да участва на голям шампионат по артистично плуване. 

"Няма нищо на света, което може да ме ядоса сега! Всичко е толкова красиво и невероятно! Отиваме на олимпийски игри!", не скри емоциите си той пред Си Ен Ен.

Мей е на 45 години. От 10-годишен тренира артистично плуване, следвайки в басейна сестра си. Той е част от няколко клубни отбора, живеейки с мечтата, че все някога ще успее да участва на световно или на олимпийски игри. Понякога губи надежда и се... отказва. 

През 2004 г. американецът слага край на кариерата си на артистичен плувец, тъй като не вижда перспектива за развитие. Той се присъединява към водното шоу на прочутия "Цирк дьо Солей". Това негово приключение приключва на десетата година с новината, че Световната федерация по плувни спортове вдига една от отколешните си забрани и мъжете могат да участват на световни първенство. 

През 2015 г. Мей, в двойка с Кристина Джоунс, спечели световната титла на първенството в Казан, Русия.

"Сбъднах една от мечтите си!", заяви тогава американецът.

Оказва се, че и другият му голям блян е на път да стане реалност - да участва на олимпийски игри. 

"Това е още една мечта. Този спорт ми даде толкова много. Няма човек, който да пропусне тази възможност. Макар и само да опита да бъде част от олимпийските игри", вълнува се Мей.

Всъщност мъжете не винаги са били извън басейна, що се касае артистичното плуване. Спортът възниква в края на 19-ти век в Германия под името "воден балет". В началото на миналия век мъжете имат важна роля в тези танци под вода. Разчита се те да осигурят сила и ловкост за сложните елементи. Но пък с времето господата се превръщат просто в странно допълнение и по-скоро изключение от търсената грация. И така до 2015 г.!

"Свикнали сме в този спорт да има много грация и елегантност, хореографията също е важна. Това си е танц във водата. Може би просто сме свикнали да виждаме предимно жени да правят такива неща. Но както при класическите танци, мъжете също имат своята роля", разяснява Николо Олигиари, който също се занимава с артистично плуване. 

Мей има по-простичко обяснение: "Това е нещо, което идва от сърцето ти и не зависи от пола ти! Нямам представа защо не допускат мъже. Първо, спортът трябва да се развива нанякъде, и второ - просто не е честно!"

Днес, все по-близо до сбъдването на олимпийската си мечта, Мей не спира да тренира. Той прекарва между 8 и 10 часа не само в басейна, а и във фитнеса. 

"Трябва да се движиш като танцьор, като междувременно да си акробат или гимнастик. Трябва ти издръжливостта на маратонец. И всички тези неща трябва да ги изпълняваш, докато не дишаш и без да докосваш дъното!", разказва бъдещият олимпиец. 

Мей е убеден, че тимът на САЩ има шансове за медал! И че той ще помогне за спечелването му!

"Този спорт ми осигури живот, за който само можех да мечтая!", завършва своята история американецът.