на живо

MasterChef с щанга в ръка

Не съм отсъствал от залата, за да работя, но съм помагал на приятели като товаро-разтоварач, признава пред bTV петият в Европа

MasterChef с щанга в ръка

Васил Маринов завърши на пето място в кат. до 109 кг на европейското първенство по вдигане на тежести, което завърши в Ереван. Сливналията завърши с двубой от 374 кг, след като записа 174 в изхвърлянето и 200 в изтласкването.

Преодолените 174 кг осигуриха сребро на национала ни в първото движение.

Само няколко дни по-късно го откриваме в залата. "Не съм почивал. Няма време. Голямата цел е Париж", казва пред bTV исполинът, който през 2021 г. грабна сребърен медал на световното за младежи до 20 г. в категория до 102 кг.

Сега се готви за Евро 2023 (U23), откъдето също се трупат точки за Игрите във френската столица догодина. "Не съм се насладил напълно на състезанията при по-малките. Имам тази и следващата година да го направя", нетърпелив е Маринов.

Първият спорт, който опитва е джудото, но когато е на 10, дядо му го води в залата по вдигане на тежести и остава там и до днес. Не е любов от пръв поглед. "В началото тренирах с големите. По-скоро гледах как те вдигат, различните техники и детайли. Първият месец ми беше доста трудно.

Не се получаваше, но след това влязох в спортното училище. На първото републиканско станах три пъти първи и след това нещата си дойдоха на мястото. Това си е моят спорт, не съжалявам за нищо", откровен е тежкоатлетът.

Връща се с носталгия към детството си. "Училище, приятели, много добре беше. Има ли сме и сме нямали, не сме от хайлайфа, но от нищо не съм лишаван. В 6-и клас исках да се запиша за готвач в ТОХ-а, но съдбата си знае работата", откровен е Васил. Сега признава, че рядко се завърта около печката. Да, съдбата наистина тук се е намесила решително.

В началото на март безконечните разправии и скандали в българските щанги стигнаха до развръзка. След 2-годишно протакане и процедурни хватки старият президент на федерацията (БФВТ) Неделчо Колев стисна ръката на новоизбрания - Ариф Маджид, при това в присъствието на служебния спортен министър Весела Лечева.

Маринов обаче все още не вижда промяна.

"От ноември сме без заплати. Трудно е. Треньорът Иван Иванов извади от джоба си петцифрена сума, за да ни подсигури възстановяването...

Това не са нормални неща. Иван Димов претърпя операция за щастие - успешна. Без семейството ми и приятели, няма как и да живея нормално. Заемите са нещо нормално.

Не съм отсъствал от залата, за да работя, но съм помагал на приятели като товаро-разтоварач. Христо Христов работи като охрана. Много ме е яд за него", не крие Маринов.

В спорта го задържа надеждата, че един ден нещата наистина ще се оправят и всичко ще тръгне нагоре.

За да стане това е добре и Иван Иванов да остане начело на отбора. "При друг трудно бих тренирал. Той и Никола Колев са ме изградили до момента. Надявам се Ариф Маджид да вземе правилното решение", допълва щангистът от Сливен.

Идолът му е казахстанецът Иля Илин. "Той е икона. Като Христо Стоичков. Където се появи, става лудница. Иначе не съм голяма фен на футбола. На световното в Катар стисках палци за Меси", завършва надеждата ни за медал в Париж.