на живо

Антъни Иванов пред bTV: Аз съм черната овца, но без мен не могат (ВИДЕО)

Мицин е страхотен, може да печели и без нещата, които му дават, каза топ плувецът ни в подкаста "За спорта без клишета"

Антъни Иванов пред bTV: Аз съм черната овца, но без мен не могат (ВИДЕО)

"В интернет като напишеш "Антъни Иванов" излизат само и единствено скандалите. Няма да излезе, че съм първият медалист за България на световното първенство. Може би някъде на 28-ата страница, но никой няма да отвори нея.

Снимка: Добромир Иванов

Ако няма промяна в тия хора, които сега управляват плуването, ще сменя държавата. Имам предложения. Не мога да се бия с вятърни мелници цял живот. Аз съм черната овца, но без мен явно не могат", откровен до болка е топ плувецът ни Антъни Иванов, който е гост в епизод №73 на подкаста на bTV "За спорта без клишета".

В момента 24-годишният ас от Бяла черква очаква окончателната развръзка около случая с пропуснатите от него допинг проверки. Според дисциплинарната комисия на БОК той е наказан за 2 г.

Снимка: Lap.bg

Окончателно решение с мотиви на Спортния арбитражен съд в Лозана обаче липсва и затова то продължава да не е отразено на сайта на Националната антидопингова агенция. Както е известно тя е единствената, която може да спира състезателни права в България.

Антъни бе наказан миналата година за разминаване в подадената информация за местонахождение за внезапни допинг проверки в 3 случая.

"Антидопинговата агенция обърка обвинението, а БОК не го свали. Но аз вярвам, че българското плуване може да бъде спасено. Спя спокойно всяка вечер. Надявам се да продължа да плувам за България. Винаги ще се боря за правдата и за доброто на нашия спорт. Цял живот съм бил такъв. Не мисля, че ще ме схрускат.

Снимка: Добромир Иванов

Опитват се, но няма да успеят. Не искат никой да им пречи. Хората, които трябва да ме подкрепят не го правят по една или друга причина. Те знаят каква е и аз знам каква е", казва още Иванов, който може да се похвали със 7 финала на 200 метра бътерфлай на големи първенства.

Недоумява как може световният рекордьор на 400 метра свободен стил за юноши да бъде награден само с плакет.

"Това не може да се случи никъде другаде, освен в България. Плакет...!!!"

Снимка: Добромир Иванов

Проблемите му с федерацията започват през 2016-а. След това ескалират, когато застава на страната на тримата плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, обвинени в употреба на забранени вещества в началото на 2021 г.

"Седмици преди скандала ми се обади човек, много сериозно замесен в скандала. Той продължава да стои анонимен. Да видим докога? И кога ще намери смелост и ще поеме отговорност?. Каза ми: "Не се прибирай, защото скоро ще гръмне голям скандал в България".

Снимка: Добромир Иванов

Скриха много хора и набедиха три момчета, които не бяха виновни и не заслужават да са наказани. Много е навързано абсолютно всичко в целия скандал. Това е системен проблем. Не съм взимал възстановителни препарати по време на лагерите на националния отбор. Не мога да си го позволя, защото ме е страх. Могат да ти дадат нещо забранено. Аз бях наказан изкуствено.

Фармацевтично са много грамотни. Те ако не бяха толкова грамотни, нямаше да имаме този световен рекорд в плуването. Пепи е много талантлив и трудолюбив и може да постигне много неща, но го карат да ги постига много по-рано. Дано това не му попречи в даден момент. Пожелавам му от сърце да успее. За мен няма нужда от тези неща, до които те прибягват, за да постигат резултати. И Пепи може да ги постигне без, и Йосиф може без и аз съм го правил без цял живот. И много други хора могат", категоричен е Иванов.

Продължава да не иска да подпише договор с федерацията. "В контрактите има клауза да не се говоря против тях. Не съм за 2000 лв. Ще отида в Америка и в "Макдоналдс" ще изкарвам по 4000 долара на месец. Пак мога да плувам за България. И без договор.

Не съм взел и стотинка за 2022 г. Не знам къде са парите? Нито заплата получавам, нито на лагер съм бил. Бях в болница с ковид, а в същото време се водих на лагер на "Дианабад". Счетоводно съм бил на много подготовки, докато съм бил в Щатите. Тия неща ги разбрах много по-късно", споделя националът.

В края отново е откровен: "Който е правил мизерии на мой гръб, ще си получи заслуженото. Знам кой е подтикнал БОК да вземе това решение. И те знаят, че аз знам. Това е огромен автогол, който ще им пречи дълго време. Чакаме решение на последна инстанция, в момента не мога да плувам.

Снимка: Lap.bg

Аз съм черната овца, която да обира всичко. Мразим го, но трябва да е там, че иначе не върви...Стига плуването да върви напред, ще търпя всичко. Но с тези хора отгоре, няма да върви напред".

Какво учи в САЩ, на кой футболен отбор е фен и какво е написал на Филип Кръстев при трансфера му в Лос Анджелис ФК, за чалгата, ценностите и талантите в спорта - чуйте във видеото.

Спортния ни подкаст може да намерите още в официалния канал на bTV Media Group в Youtube - ТУК: https://www.youtube.com/c/bTVMediaGroup

Епизодите може да слушате и в Spotify: https://open.spotify.com/show/0n1MulTVKNQ4mrMqORO4ap, в Apple: https://apple.co/3EuhDCN и Google Podcasts: https://bit.ly/3G5f2jQ.