на живо

Министерството, а не федерацията плаща на щангистите за световното

"Това не трябва да се превръща в практика", заяви Георги Глушков

 

Министерство на младежта и спорта ще подсигури финансирането на родните щангисти за подготовката им и участието им на световното първенство в Бахрейн през декември. 

Това стана ясно днес (27 септември) от съобщение на ММС. Решението е в следствие на срещата между родните тежкоатлети и министър Георги Глушков, като именно той алармира, че това е прецедент и не трябва да се превръща в практика. 

Щангистите ни, между които олимпийският шампион Карлос Насар, бронзовият медалист от Париж 2024 Божидар Андреев и трикратният европейски шампион Ангел Русев, са разказали за проблемите си по време на подготовката. Те не са получавали заплати от декември 2023 г., тъй като федерацията няма договор с министерството. 

Снимка: Instagram

Причината са огромните дългове - около 700 000 лева. Пред bTV настоящият президент Антон Коджабашев заяви, че те са натрупани основно от предшествениците му Ариф Маджид и Неделчо Колев. 

 

Коджабашев зае поста през март 2024 г. 

Снимка: Lap.bg

Щангистите обаче недоволстват срещу неговото управление, като Карлос Насар го обвини, че е поискал 30% от сумите по собствените му спонсорски договори. 

"Министерството на младежта и спорта ще подсигури подготовката и участието на българските тежкоатлети на Световното първенство в Бахрейн в началото на декември. Това стана ясно по време на среща между министър Георги Глушков и националите по вдигане на тежести.

 

Тежкоатлетите споделиха трудностите, с които трябва да се справят поради липсата на средства и проблемите с ръководството на Българската федерация по вдигане на тежести.

Снимка: Reuters

Както е известно, родната централа няма договор за финансиране с ММС заради натрупани задължения, а това спира нормалната подготовка на националите. Министър Глушков увери състезателите, че ще им бъде осигурено целево финансиране чрез клубовете, в които тренират, за да могат да се представят достойно на предстоящия шампионат.

 

Глушков обаче беше категоричен, че това е временно, кризисно решение, което не бива да се превръща в практика.

Той изрази съжаление, че именно състезателите са най-големите потърпевши от ситуацията, в която се намира федерацията през последните месеци. По думите му ръководството на централата трябва да работи за решаването на проблемите, за да може ММС да намери окончателно решение за нейното финансиране, а не временно такова", се казва в съобщението на ММС.