на живо

ММС ще извърши проверки за работата на тотото и Национална спортна база

Весела Лечева представи своя екип и приоритети

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева представи своя екип и приоритетите пред министерството в рамките на служебното правителство.

На пресконференция тя заяви, че ще бъдат извършени проверки за работата на държавните и търговски дружества Националната спортна база (НСБ) и Български спортен тотализатор (БСТ).     

"Виждаме проблеми във функционирането на дружествата, съответно Български спортен тотализатор. Той е много важен за финансирането на федерациите, анонсира се рекорден бюджет, което не е точно така. Проблеми има и по отношение на базите, дружеството Национална спортна база, което стопанисва всички важни бази за подготовка", коментира Лечева.

Лечева подчерта, че една от най-важните задачи е връщане на спокойствието и сигурността, така че да бъде осигурен безпрепятствен тренировъчен процес на състезатели, треньори и специалисти. Друг приоритет е възстановяването на диалога със спортните федерации, който е бил прекъснат в последните месеци.

Служебният министър смята, че "трябва да престанем да броим медалите". "Една държава е спортна не когато има единствено медали, а когато и населението е физически активно", категорична е Лечева.

"Червено знаме" е едно изключително важно съоръжение и има два пътя, по които можем да минем. Първият е да бъде реставрирано, но остава въпросът дали ще отговаря на модерните стандарти. Вторият – да бъде построено ново, модерно съоръжение. Трябва да се мисли много внимателно по този въпрос. Ще се допитаме до специалисти, за да ни дадат най-точна представа кой е най-добрият вариант. Това не е решение, което ще взема самостоятелно."

Весела Лечева коментира и думите на предишния министър Радостин Василев, който беше казал, че 100 милиона ще отидат в подкрепа на професионалните футболни клубове у нас. "Проблемът не е само, че частни търговски дружества ще получават пари, а и че става дума само за футбол. Изключително важно е кварталните клубове да бъдат финансирани, защото това развива спорта и прави една държава спортна."