на живо

Начева скочи за финал в Мюнхен

Медалите в тройния скок ще се раздават в петък

Александра Начева се класира за финала на троен скок на европейското първенство по леката атлетика в Мюнхен. Пловдивчанката зае седмо място в квалификацицонна група А с резултат 13.73 метра.

Начева откри състезанието си с този резултат, а в следващите два опита записа 13.42 и фаул. Така тя зае 11-а позиция в общото подреждане и ще бори за отличията в петък.

Първа в групата й се нареди Патрисия Мамона (Порт) с 14.45 метра.

От група Б на финал продължават първите пет състезателки, а с най-добро постижение е германката Нееле Екхард-Ноак с 14.53 метра.

Александра стана световна вицешампионка за девойки (U18) през 2017 г. в Найроби, а на следващата 2018-а спечели световната титла за девойки (U20) в Тампере и олимпийската титла на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Тя стана втора в Европа в Бурос (Шв) през 2019-а, но последваха близо три години с контузии.

"С треньорът ми видяхме какво можем да доизгладим за финала. Направих един чудесен опит с фаул и се надявам на финала да го реализирам. Очаквам там да постигна личен рекорд, а защо не и нещо повече", каза атлетката ни.

Веднага след успеха Начева беше поздравена от Ивет Лалова-Колио, която я подкрепяше в сектора.