на живо

Наложиха тежко наказание на Валиева заради допинг

Отнемат титлата на Русия във фигурното пързаляне от Пекин 2022

Наложиха тежко наказание на Валиева заради допинг

Руската фигуристка Камила Валиева получи 4-годишно наказание, след като бе призната за виновна в нарушаване на антидопинговите правила.

Решението на Спортния арбитражен съд в Лозана влиза в сила със задна дата от 25 декември 2021 г., което означава, че отборната титла на Русия от Пекин 2022 ще бъде отнета. Валиева трябва да върне всички трофеи, медали, награди и печалби за периода.

Съдът подчерта, че след като внимателно е разгледалa доказателствата, комисията е стигнала до извода, че Валиева не може да докаже невинността си за умишлена употреба на допинг.

17-годишна рускиня е уличена в употреба на забраненото лекарство триметазидин. То е открито в проба от 25 декември 2021-а, чийто резултат беше оповестен публично едва през февруари 2022 г. по време на Олимпийските игри в Пекин. По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара. В индивидуалното състезание Валиева завърши на четвърто място. Тя е също европейска шампионка от 2022 г.

Решението на КАС е окончателно, с изключение на правото на двете страни да обжалват пред Федералния съд на Швейцария в рамките на 30 дни. Адвокатите на Валиева ще може да сезират комисията за евентуални процедурни нарушения от страна на съда.

Рускинята спечели златото в отборния турнир заедно с Марк Кондратюк, Анастасия Мишина/Александър Галямов, Виктория Синицина/Никита Кацалапов. Отборът на САЩ зае второ място, а в подреждането следват Япония и Канада.

17-годишната Валиева е европейска шампионка за 2022 г. и държи световните рекорди за най-висока оценка в кратката и волната програма, както и в общия сбор.

През януари 2023 г. УАДА обяви, че Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е издала решение по случая. Дисциплинарната комисия на РУСАДА установи: Валиева е извършила нарушение на антидопинговите правила, но не е виновна за това.

Резултатите на спортистката на руското първенство през 2022-а бяха анулирани и тя загуби титлата шампион на страната. УАДА и Международният съюз по кънки (ISU) оспориха решението по делото Валиева. Изслушванията на КАС се проведоха от 26 до 28 септември и отново на 9 и 10 ноември след изготвяне на допълнителна документация.