на живо

Наше момче е европейски шампион по ММА (ВИДЕО)

Мартин Петков покори върха в Белград, докато в София Тервел Пулев спечели кървав мач

Наше момче е европейски шампион по ММА (ВИДЕО)

Седем месеца, след като спечели световната титла по смесени бойни изкуства кадети в Аду Даби, едно храбро българско момче доказа отново, че единственото, което му приляга, е златото.

Мартин Петков стана европейски шампион по ММА за кадети в Белград!

Талантът от Стара Загора затвърди позициите си на №1 на планетата в този боен спорт в кат. 77,1 кг по безапелационен начин. Любопитното е, че Мартин Петков триумфира на ринга в сръбската столица, докато в София неговият баща дърпаше хладнокръвно конците в ролята на главен организатор на грандиозната гала вечер на братя Пулеви.

Мартин, който на 13-и април ще навърши 16 години и занапред ще започне да се състезава в по-горната възрастова група - при юношите, разбра, че е шампион по същото време, в което на ринга в „Арена София“ Тервел Пулев се пребори със зъби и нокти за победата, въпреки че беше облян в кръв буквално от първия рунд.

Баща му – Йордан Петков пък трябваше да сдържа емоциите си от щастливата новина, за да може боксовата гала на Кубрат Пулев и Тервел Пулев да се проведе на световно ниво. Само Петков си знае какво е било в бащиното му сърце, докато е знаел, че неговото момче воюва на ринга в Белград, лишено от възможността да има подкрепата на своето семейство в трибуните.

Мартин Петков мина по категоричен начин в първите два кръга на европейското първенство през двама украинци – Тимур Судак, а след това и Юрий Франчук. На финала той трябваше да срещне представителя на домакините Владимир Остоич, но той се отказа да се яви за мача в последния момент, заради установена тежка контузия.

Любопитното е, че Тимур Судак вече се превръща в редовен клиент на българчето, защото Мартин го победи и във втория кръг на световното в Абу Даби през август миналата година.

Спортът и образованието обаче продължават да вървят ръка за ръка при Мартин Петков, който е възпитаник на природо-математическата гимназия в родния си град. Мартин продължава и да е пълен отличник в своя клас, като през първия срок има само три петици и 11 шестици.

Мартин Петков е роден на 13-и април 2008 г. Възпитаник е на спортен клуб "Атила", където тренира смесени бойни изкуства през последните три години под ръководството на треньора Ивайло Георгиев. Преди това, още от 6-годишна възраст, Мартин се занимава с джудо.

Освен, Мартин Петков, в първия ден на европейското по ММА за кадети в Белград, България взе още едит златен медал: Лазар Рачков се качи на най-високото стъпало при 52-килограмовите. С бронзови медали се окичиха Мартин Матев (44 кг), Петя Петрова (52 кг) и Мартин Стоилов (72 кг).