на живо

"Никога не бих отказала да играя за България"

Като професия психолог ми харесва, но шахът надделя, разказва Нургюл Самилова

"Никога не е било на сила да играя за България. Появиха се други фактори и не толкова шахматни. По мое мнение от хора, нямащи толкова общо с шаха. Никога не бих отказала да играя за България при нормални обстоятелства.

Вярвам, че момичетата са достатъчно добри състезателки, но вярвам, че ако бях там, резултатът щеше да бъде по-добър. Слаби резултати винаги има, това не е драма. Ние, жените, сме достатъчно силни. Всичко ще се нареди". Думите са на втората от Световната купа по шахмат в Баку Нургюл Салимова пред "БГ Радио".

Тя не участва на световното първенство в Полша, заявявайки, че ще играе само за национален отбор, излъчен от федерацията, притежаваща лиценз от Министерството на младежта и спорта - Българска федерация по шахмат 2022.

Нургюл обясни, че тренира онлайн, тъй като живее в родната си Крепча, близо до Търговище.

"Веселин Топалов и Антоанета Стефанова са световни шампиони. Много се радвам, че съм световен шампион по рейтинг при жените. Надявам се, че скоро ще сме в един отбор аз и гросмайстор Антоанета Стефанова. Те са първите шахматисти, за които съм чувала. Имам снимка от 6-годишна с Антоанета Стефанова.

А с Веселин Топалов съм се чувала. С друг спорт не съм сигурна дали бих се занимавала. Не съм много активен човек, опитвам да живея по-спокойно. Като професия психолог ми харесва, но шахът надделя", добави Салимова.