на живо

Никола Цолов полита от първа редица на "Сахир"

Надявам се на добър резултат още на старта на сезона, коментира българският пилот във Формула 3

Личен архив

Никола Цолов ще стартира от първата редица в спринтовото състезание от първия състезателен уикенд във Формула 3 за 2024 г., след като завърши 11-и в квалификацията на пистата „Сахир“ в Бахрейн.

Според правилата на Формула 1 първите 12 от квалификацията се обръщат при оформянето на стартовата решетка за спринта. Това означава, че Цолов ще потегли втори в утрешния спринт. Колоната ще поведе неговият съотборник в АРТ Гран При Лорънс ван Хьопен.

Снимка: Lap.bg

В самата квалификация Цолов бе с 0.510 секунди по-бавен от Дино Беганович (Према), който си осигури полпозишъна за основния старт в събота с време от 1:46.431.

До шведския състезател на първия ред в събота ще се нареди победителят от тренировката по-рано днес и предсезонните тестове в средата на месеца Люк Браунинг (Хайтек), който бе с 0.167 по-бавен от Беганович.

Снимка: Lap.bg

Цолов бе вторият най-бърз пилот на АРТ днес, след като Кристиан Менсъл завърши на осмото място. Австралиецът бе с 0.098 по-бърз от Цолов и ще тръгне пети в утрешния спринт. Ван Хьопен пък бе с 0.021 по-бавен от родния талант.

Снимка: Личен архив

Спринтовото състезание в Бахрейн е предвидено за утре в 12:15 ч. и ще бъде с продължителност от 19 обиколки.

"Пистата се промени много между нашата свободна тренировка и квалификацията ни", обясни Цолов. "Колите от Формула 1 оставиха много повече гума от очакваното на трасето и в квалификацията това ни изненада неприятно, не само мен, целият отбор.

Все пак, утре ще стартирам от първа редица, което е някакво успокоение, тъй като можех да съм по-напред. Надявам се на добър резултат още на старта на сезона."