на живо

Никола Цолов пред bTV: Когато Алонсо ми писа, мислех, че е шега (ВИДЕО)

Физическата подготовка е ключова за успехите на пистата, разкрива талантът

Никола Цолов пред bTV: Когато Алонсо ми писа, мислех, че е шега (ВИДЕО)

Когато Фернандо Алонсо се свърза с мен, помислих, че някой се шегува с мен. Това призна в интервю за "Тази сутрин" голямата надежда на България в автомобилните спортове Никола Цолов.

16-годишният талант направи страхотен сезон в испанската Формула 4, като спечели 13 победи от 21 състезания. Той вече е част от Формула 3 и до голямата цел - Формула 1 - му остава само една стъпка.

"За успехите на пистата е важна подготовката и как работиш с инженера. След всяка сесия записваш какво чувстваш във всяка фаза на всеки различен завой. Така инженерът знае какво е необходимо да се промени и го предава на механика. Като пилот трябва да усещаш лимита на колата", разкри Цолов.

Той допълни, че физическата подготовка също е много важна. "По време на състезанието трябва да имаш много енергия и да даваш всичко от себе си. Напрежението в завоя е много голямо, особено върху врата и долната част на корема и на раменете".

"С Фернандо Алонсо се запознахме съвсем случайно. Карах за неговия картинг отбор и се справях най-добре от всички. След това отборът се свърза с него и той ме забеляза. Един ден ми написа дълго съобщение на Whatsapp. Казах си, че 100 процента някой от отбора се шегува с мен. После искаше да направим видео разговор. Звънна и наистина беше той. Покани ме в Дубай да направим 24-часово състезание по картинг. В първия момент не вярваш, че това е той. Мечтата ми е да съм първият български пилот във Формула 1 и Алонсо ми помага да я постигна."

Никола е откровен, че очакванията не му тежат, а само го мотивират. "Ако не си добър във Формула 3, няма смисъл да отиваш във Формула 2, защото там е още по-трудно. Разликата е огромна. Уча вкъщи, когато имам време. Баба ми помага, защото е била учителка. Майка ми живее с мен в Испания."

Тагове:

@