на живо

Официално: Рекордът на Стефка Костадинова е в историята

Ратифицираха постижението на Ярослава Магучих

 

Световната федерация по лека атлетика ратифицира рекорда на Ярослава Магучих в скока на височина.

Постижението на украинката от 210 см вече официално е одобрено от световната лекоатлетическа централа и това означава, че рекордът на българската легенда Стефка Костадинова по всички правила може да се счита за подобрен и изпратен в историята.

Снимка: Reuters

23-годишната Магучих, която това лято грабна и златото на oлимпийските игри в Париж, подобри рекорда на Костадинова през юли тази година, отново по време на състезание във френската столица - Диамантената лига.

 

Тогава Костадинова научи новината от bTV. И разказа, че е орисала украинката да подобри постижението ѝ. Версия, потвърдена от Магучих пред екипа ни в Париж.

"Много съм благодарна на Стефка, тя ми даде огромна подкрепа и мотивация на стълбичката на европейското първенство в Рим.", каза украинката.

Снимка: bTV

А ние направихме така, че съобщението да стигне до Костадинова.

Върховото постижение на Стефка Костадинова се задържа цели 37 години. Пловдивчанката го постави на 30 август 1987 г. по време на световното първенство в Рим.

"Уникален финал! Обаче при височина 2,04 м, което е много висока височина, която съм я скачала 100 пъти на тренировка и състезания, рускинята Тамара Бикова скочи от първи опит. А аз един фаул, втори фаул. Знаех, че дори да скоча 2,04 м, аз съм втора във временното класиране. Може би това е скокът на живота ми! 2,04 м, а не 2,09 м! Такава концентрация, такова събиране... Ако ми гледате третия опит на 2,04 м, то няма летва, авансът беше убийствен!", разказа Костадинова.

"После вече за световния рекорд се успокоих, че продължавам, отпуших се. 2,06 от втори опит, както винаги. Рускинята отпадна, аз си вдигнах летвата и си го скочих!", добави легендата. 

Последвайте btvsport.bg за още новини във VIBER

Още видео и снимки от btvsport.bg и в INSTAGRAM

Още горещи теми от от btvsport.bg и във FACEBOOK