на живо

От модерния балет до щангите: Бояна Костадинова (ВИДЕО и СНИМКИ)

16-годишната националка открива българското участие на европейското първенство по вдигане на тежести

От модерния балет до щангите: Бояна Костадинова (ВИДЕО и СНИМКИ)

На 6 тя се занимава с модерен балет. На 16 е един от най-големите таланти в спорта вдигане на тежести и предстои да участва на второто си европейско първенство. През цялата тази метаморфоза преминава Бояна Костадинова.

Влиза в залата по вдигане на тежести, след като майка й – шампион по силов трибой, я пали по спорта.

"Майка ми тренира по-силов спорт и тя ме зариби по вдигането на тежести. Веднъж ме остави в залата и отиде на работа. И ми каза: "Ти ще тренираш!" И аз съм в шок. Малко се колебаех в началото, накрая взе, че ми хареса. И продължих. Първата ми треньорка ми даде да тренирам с една пръчка, не беше толкова сложно", спомня си Бояна.

Изборът на щангите идва след модерния балет, а в последствие кикбокс и бокс.

"Не си спомням много от периода на танците. Тогава съм била на 6-7 години. Не танцувах индивидуално, а в група. Дори и сега не мисля, че танцувам най-добре от националния отбор по вдигане на тежести", откровена е 16-годишната щангистка.

Когато момчетата се запознаят с нея, предполагат, че се занимава с художествена гимнастика или лека атлетика, но не и че вдига тонове железа.

"Те изпадат в шок. В буквалния смисъл. Понякога даже избиват комплекси, казват: "Аз това го мога!". Подценяват ме. Някои не харесват малко по-здрави момичета. На други пък им е интересно.

Изобщо не им обръщам внимание, защото се натоварвам. "Защо се занимавам?" Защото ми харесва. Аз не съм първото момиче, което се занимава с този спорт", признава Бояна Костадинова.

Бояна така и не се отказва. Напук на хорското мнение и предразсъдъци.

"Представят си ни все едно приличаме на мъже. Били сме много мускулести, но не е така. Малко по-различни сме от момичетата. Ходя по молове, но това не може да бъде моето ежедневие. Предпочитам да бъда в залата", категорична е Костадинова.

В първата категория на европейското първенство днес ще вземат участие именно Бояна Костадинова и Надежда Мей-Нгуен. Надпреварата до 45 килограма при жените е днес от 15:30 и ще бъде излъчена пряко по RING и онлайн на btvsport.bg.