на живо

От Сандански до "Гинес" (ВИДЕО)

Какво накара Радостин Кръстев да скочи в буйните води на водопад?

От Сандански до "Гинес" (ВИДЕО)
 

Между 36,5 и 37,2 °С. Това е температурата на човешкото тяло, при която функционира нормално. Какво се случва, когато по някаква причина спадне ли?!

Първо - започвате да треперите в опит мускулната активност да генерира топлина. За да не загубите твърде много от нея се задейства “авариен режим” - кръвоносните съдове се свиват и притокът на кръв се насочва единствено към органите, от които зависи животът ви - сърцето, белите дробове, бъбреците и мозъка. За тялото ви вече няма никакво значение дали ще запазите всички свои крайници. А само дали ще оцелеете.

Изтощени сте. Но силите и след този отчаян опит на организма да се съхрани бързо се изчерпват. Тъканите ви са в чудовищен “глад” за кислород. Сърдечната дейност се забавя и кръвното налягане се понижава. Започвате да говорите несвързано. Възможно е дори да халюцинирате. Под 34 °С се появява амнезия, а под 30 °С едва ли ще разпознаете дори близките си.

Постепенно дишането става повърхностно и рядко. Губите съзнание. Скоро настъпва и краят.

А сега си представете да подлагате тялото си на това редовно и съвсем съзнателно. Точно така, разбрахте правилно. Напълно умишлено!

Днес ви срещаме с едно смело момче, което не се страхува от студа. Всъщност, от леда.

На 13 януари Радостин Кръстев стана световен шампион в дисциплината 500 м свободен стил. Направи го във френския град Самоа сюр Сен, където българинът даде време, което досега никой друг плувец преди него не беше постигал в предишните четири издания на първенствата на планетата в ледени води – 5 минути и 36 секунди. Нов световен рекорд!

5 минути и 36 секунди на 2 °С!

Прочетете го отново.

Ако попаднете във водоем с температура между 0 и 4 °С, разполагате с 15 до 30 минути преди да изпаднете в безсъзнание. А времето, което имате, за да излезете живи от водата е между 30 и 90 минути.

Във водата тялото губи топлина 32 пъти по-бързо, отколкото ако е изложено на студен въздух. Ако пък се движите, или както Радо - плувате, процесът е още по-интензивен и времето ви за оцеляване намалява с 50%.