на живо

Петър Стойчев атакува Гибралтарския проток (ВИДЕО)

Той е част от най-трудните 7 маратона в света

Петър Стойчев атакува Гибралтарския проток (ВИДЕО)
 

Петър Стойчев обича предизвикателствата. Нова му цел е Oceans seven - най-трудните 7 плувни маратона, администрирани от WOWSA (Световната асоциация по плуване в открити води).

Следващата седмица му предстои да преплува Гибралтарския проток. Месец, след като стана първият българин, преплувал протока Кук в Нова Зеландия, вярва, че ще бъде и първият българин, преплувал Гибралтар по правилата на WOWSA - с текстилен бански.

Стартът ще бъде даден от испанския град Тарифа и се финишира на мароканския бряг.

Не е интересно, ако не е трудно

"Седемте най-трудни маратона са - Ламанша, между Ирландия и Шотландия - Северния канал, Кук, Цугару в Япония, Гибралтар; в Америка са останалите два - от остров Каталина до Сан Педро и Хавай. Последният е и най-дълъг и един от най-предизвикателните.

В събота - пътувам до Гибралтар. Голяма е вероятността плуването да е на 16 април. Има особености - това е най-късият маратон 16-19 км. Очаквам време около 4 часа", разказа Стойчев през Мария Цънцарова и Златимир Йочев в "Тази Сутрин".

"Ще плуваме общо четирима плувци, няма свободна дата за солово плуване до 2026 г. Заедно ще се движим, нямам право да ги изпреварвам, трябва да стоя с тях в групата. Това е част от играта. Океанът е по-студен в момента. Температурата на водата ще бъде около 14-15 градуса.

Досега българин не е успявал да преплува тази дистанция по правилата - с текстилен бански, който е над коляно и под пъпа, забранено е докосването на плавателни средства, без помощ от никой друг. Неопренът също е абсолютно забранен."

Състезания в ледени води

"Бях на европейското по ледено в Румъния в началото на февруари. Организираме световно 25-а януари в Молвено, Италия, над Тренто. Перфектно място за ледено плуване".

Олимпийски игри

В края на март Стойчев бе избран от Международната федерация по плуване (World Aquatics) да бъде част от екипа на Техническия комитет по плуване на олимпийските игри в Париж.

Снимка: Facebook

За първи път българин е номиниран в тази роля за най-големия спортен форум.

"Номинацията от международната федерация е благодарение на подкрепата от нашата централа, благодарение и на нашите силни състезатели - Мицин, Йосиф Миладинов, Габриела Георгиева. Очакваме още две квоти за Париж на Диана Петкова и Любомир Епитропов. Това всичко събрано заедно показва, че плуването ни е живо. Развива се добре. Много силно признание.

"За мен е чест и отговорност да представлявам България в тази роля на олимпийски игри. Приемам номинацията от World Aquatics като голямо признание и за мен, и за страната ни."

Той е носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години (от 2001 до 2011 г.) и е признат за най-успешния състезател в света по плувен маратон. Световен шампион по плуване на 25 км в открити води в Шанхай през 2011 г. Петър Стойчев е първият българин, приет в Международната зала на плувната слава в САЩ.