на живо

Построена за 64 млн. лв., но неизползваема? (ВИДЕО)

В събота в "Арена Бургас" няма да има спорт, а концерт на грузински ансамбъл

Построена за 64 млн. лв., но неизползваема? (ВИДЕО)

8 години и 64 милиона лева по-късно годна ли е "Арена Бургас" за провеждането на волейболен мач или концерт, и некачествено ли е построена?

Преди дни в ефира на bTV министърът на спорта Димитър Илиев каза, че отвън залата изглежда като бижу, но вътре си личи некачественото строителство.

за bTV говорят Николай Николов - представител на строителния консорциум и заместник-кмета по строителство в община Бургас Чанка Коралска.

"Категорично не съм съгласен с тази констатация. Държавна приемателна комисия май месец прие залата с образец 16 и беше издадено разрешение за ползване, което е гаранция за качеството и без забележки.

В тази връзка искам да кажа, че ако са допуснати, има някакви отклонения, ние сме готови гаранционно да ги отстраним в рамките на нашите гаранционни условия", каза за bTV Николай Николов - представител на строителния консорциум.

"Не е бързано, даже строителството беше нормално, беше забавено по ред причини - липса на окончателно финансиране, коронавирус и всякакви други такива спънки, но строителството, пак казвам, беше изпълнено качествено с голяма отговорност от нашия колектив. Една високотехнологична отговорна конструкция, която беше изпълнена с доставки от чужбина - от Германия, от Турция и наистина създадохме една разкошно съоръжение, което е готово да поеме всички спортове, както и всякакви мероприятия в град Бургас", допълни Николов.

"Аз съм изключително изненадана от изявлението на министъра, което той направи пред зрителите на bTV и смятам, че неговите думи говорят за дълбоко непознаване на фактите, защото вие сами се убедихте, че залата не само отвън, а и отвътре представлява едно бижу.

Тя е единствената в България, в която могат да се провеждат състезания по лека атлетика на закрито. Такива са размерите, тя така е проектирана и конструирана.

Това, за което говорим като настилки, върху които да се провеждат различните видове спорт, е допълнително оборудване, което е поръчано от държавното дружество "Академика". То е тук налично и аз отново бих казала на господин министъра да се вгледа във фактите и да види, че през май месец, юни месец се проведоха две състезания по баскетбол тук от НБЛ и те бяха с оборудване, което е доставено на място в залата от дружеството", допълни заместник-кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска.

Къде е оборудването?

"Ами аз предполагам, че то е тук, но този въпрос трябва да го зададете пак на министъра, защото от май месец след като тази зала беше въведена в експлоатация с държавна приемателна комисия, всъщност вече сградата се стопанисва именно от държавното дружество "Академика", чийто принципал е министърът. И той трябва много добре да е запознат, че тук освен тези две състезания по баскетбол, се проведе световната купа от състезанието Glory по кикбокс и тук имаше повече от 6000 зрители и се предаваше на живо в целия свят.

А в събота, както вече споменахте, ще се проведе и голям концерт на националния грузински ансамбъл, което би трябвало да му говори на министър Илиев, че залата все пак е годна и тя затова е многофункционална, защото е предвидена както за спорт така и за културни мероприятия...", каза още Коралска.

В събота залата ще е домакин има голям концерт на грузински ансамбъл.

Чуйте още във видеото.