на живо

Премиерът: Глушков може да е министър. Не знам за конфликт на интереси

Димитър Главчев отговори на запитване от депутат

ММС

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че няма пречки Георги Глушков да изпълнява длъжността министър на младежта и спорта. 

В писмен отговор до депутата Кристина Петкова от групата на ПП ДБ той заяви, че бившият баскетболист е направил всичко нужно в срок и няма основание за отстраняването му от новия пост. 

Що се касае казус за конфликт на интереси, тъй като Глушков все още фигурира като представляващ на Българската федерация по баскетбол (б.а. - справка в Търговския регистър на 17 май), премиерът е категоричен, че единствено Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество може да установи такъв. 

На 9 април 2024 г. първият българин, играл в НБА, стана министър на младежта и спорта в служебното правителство на Димитър Главчев. Той оглавява баскетболната федерация от 2011 г. насам. 

Снимка: ММС

В отговора на премиера до Петкова става ясно, че Глушков е подал уведомление, че иска да бъде освободен като член на Управителния съвет на БФБ, което е входирано на 17 април, а на 7 май е подал изискваната от закона декларация за несъвместимост, така че той е спазил едномесечния срок. 

Снимка: Lap.bg

Самият Глушков преди 15 дни заяви пред bTV, че няма конфликт на интереси в неговия случай.