на живо

През бомбите и войната до олимпиадата в Париж (ВИДЕО)

Борецът Семен Новиков говори пред bTV за световното в Белград, семейството си в Харков и за българския език

През бомбите и войната до олимпиадата в Париж (ВИДЕО)

Семен Новиков донесе бронз и олимпийска квота за България от световното първенство по борба, класически стил, завършило преди дни в Белград.

В малкия финал при 87-килограмовите националът се наложи над азера Ислам Абасов, трети от Евро 2022, с 6:3.

Припомняме, че това е второ отличие, което Новиков носи за страната ни от началото на годината. По-рано през сезона той взе бронз и на европейското.

Квотата е единствена за България от шампионата на планетата. И трети бронзов медал. Преди това бронз спечелиха Мими Христова (65) и Рамазан Рамазанов (70) в неолимпийските категории.

Снимка: bul-wrestling.org

"На олимпиадата искам злато, ще работя здраво", каза в ефира на "Тази сутрин", роденият в Харков борец.

"След полуфинала имах проблем - разтежение на крака. Вечерта след полуфинала не можех да ходя. На сутринта дойде един рехабилитатори ме вдигна на крака. Много исках да се спечеля бронза и да се класирам за Игрите в Париж".

Снимка: bul-wrestling.org

Семейството му е от Харков, но след началото на войната се мести на село. "Там е по-безопасно и по-спокойно. Преди световното не четях новини, за да се съхраня психически и емоционално. Не съм бил в Украйна от почти две години. Разбира се, липсва ми моят град, семейството, приятелите... Надявам се скоро да заживеят в мир", споделя Семен, подкрепян мощно и от украинските си приятели.

"Сам научих български, през интернет, от общуването с момчетата в залата. В началото ме поправяха, вече не. Знам, че не говоря перфектно", скромен е борецът на ЦСКА.