на живо

Ражда се в 7-ия месец, болен е, но пее, чете и смята. Сега има нужда от нашата помощ

Операция в САЩ може са спаси сина на шампиона по борба Владимир Дубов

Тежко изпитание пред шампиона по борба Владимир Дубов. Синът му страда от детска церебрална парализа и се нуждае от спешна операция в САЩ.
 
Тежката история разказва самият Дубов с пост в социалните мрежи.
 
"Здравейте! Казвам се Владимир Дубов. Познавате ме като дългогодишен шампион на България, световен и европейски вицешампион по свободна борба", написа в публикация във Facebook бившият национал Владимир Дубов, в която той разказва историята на своя син. Малкият Владимир се ражда преждевременно, докато баща му е на лагер на Белмекен, а майката Дина го търси, за да му каже, че вече е в болница.
 
Тя ражда детето в седмия месец с тегло 1600 грама и за да бъде стабилизиран, малкият остава два месеца в болница, но е диагностициран с детска церебрална парализа. Следва операция в Сърбия, за да може да направи Владимир-младши първите си крачки. Следва нова интервенция по удължаване на ахилеса. 9 години рехабилитация и борба за всяка крачка. Малкият вече кара колело, чете, смята, пее, говори руски, а отскоро - и английски.
 
Единственият шанс да проходи обаче е операция в клиника в Сейнт Луис, САЩ, която да бъде извършена от прочутия доктор Парк.
 
Всичко може да се развие по добър начин за малкия Владко, ако той се подложи на тази интервенция, но тя трябва да се случи скоро, защото д-р Парк се пенсионира в средата на 2024 година.
 
Семейството не разполага със сумата за операцията, която възлиза на 64 918 долара. За 5 седмици от началото на кампанията вече са набрани средства в размер на малко над 16 000 лева", пише борецът. 
 
Дубов е роден на 20 февруари 1988 г. в украинското село Дмитровска, област Одеса. 
 
По време на турското робство редица българи от старозагорското село Полски Градец бягат там с позволението на руската императрица Екатерина Втора. Сред тях е родът на бащата на Дубов. Майка му е българка, родом от Полски Градец, където заживяват двамата след сватбата. Владимир обаче остава в Украйна. Още от малък се запалва по борбата благодарение на схватките, които се организират в селото.
 
Дубов влиза за първи път в залата преди 16 години в Украйна, когато е на 12. На 16 се мести в спортно училище в Киев, а у нас се озовава по съвет на първия си треньор Николай Стоянов през 2009 г. Година по-късно вече официално е български гражданин.
 
Връх в кариерата му досега бе сребърното отличие в кат. до 60 кг от световното в Будапеща през 2013 г. Същата година става и европейски вицешампион от първенството в Тбилиси. 2015-а бе много силна за него като отново се нареди сред медалистите на голямата сцена – бронз при 61-киломграмовите от световното в Лас Вегас.
 
Възпитаник на Националната спортна академия „Васил Левски” и състезател на Славия. Негов личен треньор в клуба бе Стоян Петков. Има по-големи от него брат и сестра, които живеят в Санкт Петербург.
 
В кампанията на Дубов се включи и Българската федерация по борба.
 
"БФ Борба обявява на търг пояса, който не беше връчен през 2022 година на МТ Дан Колов - Никола Петров поради липса на български шампион, в помощ на Владимир Дубов - младши! Надеждата е всички заедно да успеем да съберем необходимата сума, малкия Вова да успее да проходи нормално! Първоначална цена - 500 лв!  Краен срок на търга - 22.02.2024", написаха от централата.
 
Друга инициатива включва и уникални медали, които ще бъдат продадени.