на живо

Рекордьорката Магучих стана лекоатлетка номер 1 на Европа (ВИДЕО)

Кой, ако не украинката?

 

Украинката Ярослава Магучих спечели наградата за най-добра лекоатлетка за 2024 г. на Европа. 

Призът е очакван, след като тя подобри 37-годишния рекорд в скока на височина на Стефка Костадинова, а на олимпийските игри в Париж спечели златен медал. 

Магучих записа ново световно върхово постижение от 210 см през юли, като то бе официално признато преди дни, след като минаха всички процедури по ратификация. 

Снимка: Instagram

Титлата от Париж тя спечели с доста по-скромен резултат - само 200 см. 

 

Наградата за най-добра в Европа за изминалите 12 месеца ѝ бе връчена на церемония в Северна Македония, а статуетката ѝ връчи Добромир Карамаринов - бивш дългогодишен президент на родната федерация и понастоящем президент на европейската централа. 

Снимка: Instagram

"Беше страхотна година. През 2019 г. спечелих приза за Изгряваща звезда и това ми даде стимул да тренирам, да се развивам и сега най-накрая спечелих и тази награда. Това е много специален момент за мен заради ситуацията в Украйна. Щастлива съм, че съм тук. Тази награда е за всички в Украйна. Ще ни донесе радост и се надявам, че ще бъде вдъхновение за младите да продължат да работят", заяви световната рекордьорка и добави:

"Двете ми мечти в спортната кариера бяха олимпийска титла и световен рекорд. Винаги съм вярвала, че един ден ще скоча 210 и ще спечеля злато. Искам да кажа на изгряващите звезди да вярват в себе си и да продължат да работят, а резултатите ще дойдат" 

Снимка: Reuters

Медиите не пропуснаха и интересен детайл в облеклото на призьорката. Тя съчета красивата си зелена рокля с колие, на което пишеше Днипро, като по този начин почете тримата загинали при ракетна атака на Русия часове преди церемонията. Сред тях е и 17-годишно дете.

При мъжете очаквано наградата отиде при рекордьора и мегазведа в овчарския скок - Арманд Дуплантис (Швеция), който също спечели олимпийско злато.