на живо

Революция в басейна: Пускат мъже в синхронното плуване

Ключовата промяна в грациозния спорт влиза в сила от 1 януари 2023 г.

Истинска революция се задава в синхронното плуване. От 1 януари 2023 г. в олимпийската програма на грациозния спорт ще участват и мъже. В съставите за груповите съчетания ще могат да бъдат включени до двама синхронисти, което обаче все още не е задължително условие.

Това означава, че на летните игри в Париж 2024 за първи път в историята ще има и представители на силния пол.

Думите "мъже" и "синхронно плуване" в едно изречение със сигурност ще предизвикат противоречиви реакции. Въпреки че тази дискусия отдавна е приключила във фигурното пързаляне например. Както и с обратен знак - в борбата, вдигането на тежести, бокса и така нататък.

Синхронното плуване в действителност е тежък спорт, в който най-трудните елементи се изпълняват с дълго задържане на дъха под водата и с голяма скорост. Случват се и инциденти със загуба на съзнание. Тренировките обикновено са с продължителност 8-10 часа.

За първи път смесени дуети в синхронното плуване се появиха на световното първенство в Казан през 2015 г. Оттогава първите места неизменно окупира Русия - поне преди страната да бъде извадена от всички големи състезания.