на живо

Розово и лилаво: Скандал с британския флаг за Париж 2024

Замяната на традиционните червено и синьо предизвикаха остри реакции

Остри реакции във Великобритания, след като националният флаг беше модифициран на екипировката за олимпийските игри в Париж това лято. Вместо традиционните синьо и червено, в предизвикалия скандал дизайн са използвани лилаво и розово. Допълнително масло в огъня наляха и странни извивки вместо традиционните форми. 

"Не одобрявам символът на националното ни единство да бъде обезобразен - коментира Малкълм Фароу, президент на Flag Institute (благотворителна организация за популяризиране на знамето на Обединеното кралство, създадена през 1971 г.). - Хората имат пълното право да бъдат разстроени заради решението на Team GB. Нека помним смелите мъже, които са се борили за това знаме и са загинали, докато го защитават. Промяната му граничи с обида за тях. Подобен ход в страни като Индия, Гърция или Турция би имало сериозни последствия."

Възмущението си изрази и легендарният вратар на английския национален отбор Питър Шилтън. "Явно в наши дни няма нищо свято в Обединеното кралство. Националното ни знаме никога не трябва да се променя."

Феновете забелязаха новия дизайн още по време на световното първенство по плувни спортове в Катар. Тогава Британската олимпийска асоциация ангажира дизайнерска агенция Thisaway със задачата да създде идеи, които да се харесат на по-младата публика.

"Очевидно червеното, бялото и синьото са синоним на Великобритания, но далеч не са уникални, тъй като нации като Франция и САЩ носят същите цветове. Трябваше да намерим начин да освежим цветовата палитра на Team GB по начин, който е едновременно гъвкав и достъпен. Вместо да се опитваме да погледнем отвъд традиционните цветове, ние решихме да ги прегърнем и да прокараме емблематичните червено, бяло и синьо, доколкото можем.", се посочва в съвместното им изявление.

Състезателят по скокове във вода Том Дейли се усъмни, че в промяната има скрити мотиви. "Дали всичко това е част от голям план за премахване на традиционните ни цветове или просто съм твърде циничен?"