на живо

Руските олимпийски игри май са пред провал?

Те трябваше да са алтернатива на Игрите в Париж

Reuters
 

Игрите на дружбата, замислени от Русия и президента Владимир Путин, няма да се състоят през 2024 г. Това съобщава изданието "Спорт Експрес". 

Според руските медии, страната не е готова все още да организира подобна проява. На такова мнение са голяма част от местните спортисти, които трябва да участват. Те самите предпочитат Игрите на дружбата да са през следващата година. 

Игрите на дружбата трябваше да се превърнат в алтернатива на Олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 г. Те бяха насрочени за септември в Екатеринбург. Все още няма официална информация за отлагането им, като на официалния сайт дори се набират доброволци. 

От "Спорт Експрес" обаче са категорични, че през настоящата година спортният форум не може да се състои. Такава е препоръката на самите организатори от Международната асоциация на дружбата. Те отричат, че отлагането е заради натиск на Международния олимпийски комитет и причините не са политически. 

"Отдавна знаем, че Игрите на дружбата ще са през 2025 г. Сега сме фокусирани само върху Игрите на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). За тях се подготвят всички гимнастици.", заяви 4-кратната световна шампионка в многобоя в художествената гимнастика Дина Аверина. 

Игрите на БРИКС ще се състоят от 11 до 24 юни в Казан. 

От МОК не забраниха напълно на руските спортисти на участват на Игрите в Париж. Те могат да се явят като независими атлети и само в индивидуални спортове. Очаква се около 70 атлети да предприемат тази крачка. Те няма да могат да участват в официалните церемонии по закриване и откриване.