на живо

Съдът реши: Без транссексуалната плувкиня в Париж

"Лиа Томас няма право да участва в престижни състезания при жените", категорични са от CAS

Getty Images
 

Спортният арбитражен съд в Лозана взе окончателното решение да не допусне транссексуалната плувкиня Лиа Томас на олимпийски игри. Тя няма право да участва в т. нар. "Елитни турнири" - държавни, континентални и международни първенства. 

Родена като Уил преди 24 години, Лиа Томас се превърна в лицето на борбата на транссексуалните за участие в спортни събития. Няколко пъти тя участва при дамите, като дори стана шампионка на САЩ през 2022 г. в дисциплината 500 ярда свободен стил. 

Това предизвика редица скандали и недоволство от страна на конкурентките ѝ, които заявиха, че е неприемливо плувец/плувкиня с мъжки генеталии да бъде с тях в басейна и дори в съблекалнята. 

От Международната федерация по плуване вече обявиха, че няма да допускат в женските категории трансспортисти, които не са завършили прехода си от единия в другия пол преди 12-годишна възраст. 

Снимка: Getty Images

Така Томас, въпреки че участваше в турнири в САЩ, не може да покрие нормативи за олимпийските игри. Според плувкинята и адвокатът ѝ, това е дискриминация. 

Снимка: Getty Images

Според съда обаче, не е. Особено след като международната федерация обяви, че иска да създаде специални турнири именно за транссексуални спортисти.