на живо

Ще накажат ли българите, участвали в Игрите на Путин?

"Спазването на политиката на България и Европейския съюз е въпрос на морал", заявиха от Министерство на младежта и спорта

Ще накажат ли българите, участвали в Игрите на Путин?
 

Ще бъдат ли наказани тримата български самбисти, които участваха на Игрите БРИКС в Казан? Отговорът е "НЕ".

Ангел Ангелов (36 години), Ива Иванова (21) и Таня Радулова (20), която спечели бронз в кат. до 54 кг., няма да получат санкции, въпреки участието си в Казан. Те бяха единствени представители на страна от Европейския съюз, които излязоха на татамито в Казан, Русия. 

От спортното министерство обявиха в позиция до bTV, че България следва общата политика на Европейския съюз за отношенията с Руската федерация, но няма как да наложи санкции на тримата участници.

Снимка: Facebook

 

На годишна база финансирането на Федерацията по самбо е 300 000 лв., но за конкретното състезание не е изхарчен нито лев от тях. Всички разходи са покрити от организаторите.

"България следва общата политика на Европейския съюз, касаеща многостранните и двустранни отношения с Руската федерация след военната й агресия срещу Украйна, според която участия в мероприятия, организирани от Русия, следва да бъде сведено до минимум и/или преустановено.

Участието на българските състезатели в Спортните игри на БРИКС в Казан, Русия, не е финансирано от ММС.

Спазването на политиката на България и Европейския съюз е въпрос на морал. Министерството на младежта и спорта няма нормативна уредба, чрез която да наложи санкции на БФСамбо или друга федерация, както състезатели, заради участието им във въпросното състезание", се казва в позицията.

Снимка: Facebook

Самата федерация също няма да прибегне до наказания.