на живо

Скрили скандал на Джошуа - Дюбоа (ВИДЕО)

Трябваше ли да бъде дисквалифициран Ей Джей?

 

Скандал след мача за световната титла на Международна боксова федерация (IBF) между Антъни Джошуа и Даниел Дюбоа.

Фаворитът Ей Джей беше нокаутиран от Дюбоа в петия рунд, но според промоутъра на Олександър Усик - Олександър Красюк, Джошуа е трябвало да бъде дисквалифициран рано в мача.

Снимка: Reuters

Красяюк твърди, че секунди преди изтичането на първия рунд от екипа на Джошуа са нахлули на ринга, докато съдията отброявал до 10 след нокдаун.

 

"Щабът на Джошуа не постъпи спортсменски, когато влезе на ринга преди края на отброяването. Не знам как да коментирам това. Постъпиха така, сякаш не знаят правилника. Явно нещо се случи, но ние не разбрахме какво стана. Базово правило е, че гонгът не може да спаси боксьор от отброяване. То трябва да бъде завършено от съдията и едва тогава идва края на рунда. Преди това никой няма право да влиза на ринга. Ако се случи – следва дисквалификация", заяви Красюк.

27-годишният Дюбоа, сочен като абсолютен аутсайдер в Битката за Британия, повали бившия световен шампион цели пет пъти. Наказателната му акция започна още в края на първия рунд, а след това той системно продължи да пласира чудовищни удари в главата на съперника.

В петия рунд Джошуа се хвърли в атака и за миг изглеждаше, че поставя Дюбоа в трудна ситуация. Даниел обаче контраатакува с поредното си гръмотевично дясно кроше и този път окончателно приспа противника.

"Е, не се ли забавлявате?", обърна се победителят към зрителите в Лондон, които го аплодираха бурно. "Аз съм гладиатор. Аз съм воин. Искам да стигна до най-високото ниво на този спорт и да разгърна своя потенциал."

 

А опитът на Джошуа да стане световен шампион за трети път и да се върне сред фаворитите в категорията завърши с драматичен и неочакван провал. Ей Джей, който спечели първата си титла преди повече от 8 години, претърпя четвъртата си загуба в своя двубой №32.

Олимпийският шампион от Лондон 2012 си върна статута на задължителен претендент, но тоталната доминация на Дюбоа поставя огромна въпросителна за следващия ход в кариерата му. Смяташе се, че той е пред договор за 500 милиона евро със сънародника си Тайсън Фюри.

От своя страна Даниел се наслади в пълна степен на шампионския си статут, който преди това получи без битка заради овакантената от Олександър Усик титла.