на живо

Сложиха катинара на олимпийския стадион в Атина

Прочутият покрив на съоръжението не издържа тестове за безопасност

Олимпийският стадион в Атина, построен за игрите през 2004 година, е затворен до второ нареждане. Прочутият му покрив, проектиран от испанския архитект Сантяго Калатрава, се провали на тестове за безопасност.

Проучването е било поръчано в рамките на проект за реновиране на атинския олимпийски спортен център. То разкрива, че металната структура на покрива на централния стадион и на колодрума не отговарят на изискваните от закона нива за статично съответствие.

Въз основа на тези изводи са отменени всички спортни събития на централния стадион и на колодрума. Ще бъде направено и второ проучване за потвърждаване или отхвърляне на тези резултати, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Администраторите на стадиона изразиха съжаление за отмяната на спортната програма, но подчертаха, че безопасността на спортистите и публиката са на първо място. За реновиране са предвидени 56,5 милиона евро. Проектите за поддръжка са включени в Европейския план за възстановяване.

Стадионът предизвика безпокойство у правителството преди време, когато по време на футболен мач между АЕК Атина и Байерн Мюнхен се наблюдаваше люлеене на горните трибуни. През лятото на 2019 г. работата по проверката на безопасността на конструкцията беше поета от офис на специализирани инженерни консултанти.

Одитът е включвал статичен тест за адекватност на конструкцията спрямо динамичното натоварване, идващо от координираните подскоци на феновете. Резултатите показват, че централната част на стадиона е безопасна, но за горните трибуни е необходима значителна поддръжка на периметровата бетонна рамка.

Това развитие на събитията означава, че Панатинайкос ще трябва да изиграе оставащите си футболни срещи за Лига Европа у дома на своя стадион "Апостолос Николаидис". Тимът трябва да посрещне като домакин Рен и Макаби Хайфа за този етап от турнира.