на живо

Специален пациент: Никой в историята не е лекуван като Шумахер

Няма да се учудя, ако наистина сяда на масата и се вози в кола, обяви бившият му шеф

Специален пациент: Никой в историята не е лекуван като Шумахер

Михаел Шумахер получава най-доброто лечение в цялата човешка история. Това обяви бившият шеф на германския пилот в Мерцедес Ник Фрай.

Състоянието на седемкратния световен шампион във Формула 1 се пази в строга тайна през последното десетилетие. А феновете получават оскъдна информация единствено чрез изказванията на негови бивши колеги и приятели.

"Не съм чувал нищо за състоянието на Михаел, така че не мога да потвърдя или отрека нито едно от последните съобщения за него - коментира Фрай. - Той разполага с най-добрия медицински екип в света и съм напълно сигурен, че нито едно човешко същество не е подлагано на толкова добро лечение. Семейството разполага с необходимите ресурси."

"Моля се да постигнат прогрес. Ако са верни информациите, че Михаел сяда на масата за вечеря или се вози в автомобил, не бих се изненадал. Точно подобни дейности могат да рестартират мозъка."

Фрай се надява, че качеството на живот на Шумахер е достатъчно добро. "Майка ми има деменция, така че съм наясно какво означава да си жив, без да осъзнаваш света около себе си. Ако видим подобрение при Михаел, това ще бъде огромен стимул за всички хора с мозъчни травми."

Фрай и Шумахер имаха противоречиви професионални отношения. Първоначално двамата имаха известни търкания. "След като се опознахме обаче, всичко се промени. Не забравяйте, че аз съм британец и никога не бих поставил Михаел начело в списъка на любимите ми хора. Все пак той е подлият германец, който правеше мърсотии на добрите, честни британци."

"Определено не му бях фен, но изпитвах огромно уважение към всичко, което е постигнал. Не ми харесва да го кажа, но когато срещнеш Михаел, бързо осъзнаваш колко специален е той. Това, което промени, е разбиранията за работа в екип. Изискваше максимума от всеки, за да е сигурно, че успехите ще дойдат."

На 29 декември се навършиха 10 години от инцидента с германеца по време на ски ваканция в Алпите. Той удари главата си в камък и получи тежки мозъчни увеждания, като остана в кома за 250 дни. Оттогава Шуми е в семейния дом на брега на Женевското езеро, а за него денонощно се грижи екип от 15 медицински лица.

Само няколко души имат достъп до някогашната звезда на пистата. Сред тях е и бившата му снаха Кора, която беше омъжена за брат му Ралф. 47-годишната жена беше отстранена от немското риалити предаване "Аз съм знаменитост" поради опасения, че ще издаде детайли за състоянието на прочутия пациент. Продуцентите я извадиха след като три дни в джунглата, след като прецениха, че тя е твърде бъбрива. Всяка недискретност би нарушила "джентълменското споразумение" между RTL и семейство Шумахер.