на живо

Станимира Атанасова: Журналистиката ни не отстъпва на световната

Журналистът на bTV спечели наградата за най-добър млад спортен репортер в света на 2023 г.

Станимира Атанасова: Журналистиката ни не отстъпва на световната

"Една такава награда е гордост първо за всички нас в bTV, но и за нас, като българи. Много силно искам да вярваме, че можем. Не отстъпваме по нищо - нито в журналистиката, нито в историите, които правим, нито в качеството"

Думите са на Станимира Атанасова - най-добрия млад спортен репортер в света за 2023 г.! Наградата за журналиста от bTV беше присъдена от Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) на гала вечер в Испания преди дни.

"Все още ми е трудно, че това върви с името ми. Емоциите от последните дни са страшно много. Никога не съм вярвала, че толкова силно може да се вълнувам. Подобни награди и постижения носят и своите отговорности. Оттук нататък трябва да защитаваш това нещо, за да вървиш напред", заяви Станимира.

Отличието идва за филма "Писмо до теб!". Това е изповедта на един от най-добрите български баскетболисти на колички Персиян Еленков. Преди 6 години той едва оцелява в катастрофа, като губи крака си, но благодарение на вещата намеса на неизвестен мъж, който му оказва първа помощ на магистралата, днес живее втори живот.

Именно излъчването на "Писмо до теб!" свърза Персиан с неговия спасител - д-р Светлин Цонев, който през цялото време обвинява себе си, че не е могъл да спаси момчето. Развръзката обаче е щастлива! 

"Това е история, която се случва веднъж в живота на журналист - да я открие или тя да го открие. Настръхвам всеки път, когато разказвам, когато я гледам. Това е една от най-силните истории, които ще разкажа може би в кариерата си. Радвам се, че има признание и от AIPS. Това означава, че и доброто, и човечността, и спортът вървят ръка за ръка и могат да правят изключителни неща. Наградата е само завършек на всичко това, което е прекрасно.", казва Атанасова.