на живо

Стоян Копривленски пред bTV: Смятам да размажа Калинюк (ВИДЕО)

Бойната гала Glory 89 тази вечер пряко в ефира на RING и на btvsport.bg

Стоян Копривленски пред bTV: Смятам да размажа Калинюк (ВИДЕО)

Остават броени часове до началото на първата по рода си кикбокс галавечер на Балканския полуостров от най-престижната верига в света - Glory.

Бургас ще бъде домакин на шоуто в бойните спортове, а тази вечер от 20:00 часа пряко по RING и онлайн на btvsport.bg можете да гледате впечатляващите бойни срещи.

В тях ще участва световната звезда - Бадр Хари, както и най-добрият български кикбоксьор - Стоян Копривленски.

"От спортна гледна точка Бургас е много специален град за мен, понеже там започнах да се занимавам със спорт. Кикбоксът го приемам и като професия, но и като нещо, което ме зарежда. Като някаква любов. Glory 89 в Бургас ще е уникално събитие, зрелище. Знам, че ще ме гледа мен цяла зала и всички ще очакват да видят победа, но напрежението е това, което прави диаманти. Гроздето трябва да бъде смачкано, за да стане вино. Това са моментите, в които израстваме", разказва пред bTV Копривленски.

Бойният спектакъл с участието на легендата Бадр Хари ще се проведе в Бургас – там, откъдето започва спортният път на българската звезда.

"В началото тренирах 4-5 години в Нефтохимик. След това се занимавах с фитнес, за да заякна малко и след това преминах към кикбокса. Бях на 15 години. Моят клуб тогава беше най-добрият клуб в България – Самурай Бургас. На което и състезание да отидехме, ставахме първи. Все със златни медали. Това ни даваше самочувствие. В началото просто исках да се защитавам, но постепенно започнах да ходя по състезания.

Дойдоха и първите медали и така лека-полека това чувство за успех, за желание, за успех те зарибява все повече и повече. Почваш да си поставяш по-високи цели. То е постепенно. Като една снежна топка по нанадолнище, която става все по-голяма и по-голяма".

Снимка: Facebook

За да засили още повече снежната топка на успеха, той взима съдбоносно решение.

"Понеже аз учих във Военноморско училище във Варна, трябваше да избера дали да се насоча изцяло към тази кариера - капитан на кораб, или да продължа с кикбокса. С баща ми имахме лек дебат. И аз му обясних, че това е, което искам да правя. Той от чиста бащинска гледна точка искаше да продължа с плаването по корабите. По-сигурна работа, имаш заплата. Просто послушах сърцето си и продължих със спорта".

Снимка: Instagram

За да се развива в професионалния кикбокс, през 2016-а Стоян заминава за Нидерландия, за да тренира при бившия треньор на легендата Бадр Хари – Марк Пасение. Там получава ценен урок.

"Контактът с Майк стана чрез един много близък мой приятел – Ренат. Ренат е много близък с Майк. Свързахме се с него. Казахме, че искаме да направим лагер. Майк пожела да получи няколко клипа, да види как съм, след което каза: "Да заповяда момчето". Отговорих: "Тренер, готов съм! Искам да тренирам при теб, кажи какво трябва да направя?" Той ми вика: "Можеш ли да работиш?", казах му – всичко, каквото кажеш! Какво трябва да работя?" Каза – "Трябва 2 часа след тренировката да почистваш фитнес уредите от прах."

Снимка: Instagram

Човекът има трима-четирима човека, които се занимават с тази работа. Тогава ми светна лампата, че трябва да му се докажа на този човек. Трябва да му се издигна в очите. Трябва да му покажа, че знам какво искам от живота си и това. Реално това продължи около месец, той ми предложи мач. Мина перфектно – победа във втория рунд след 4 нокдауна. И вече малко по-късно дойде контрактът от Glory", разказва на един дъх топ кикбоксьорът ни.

6 години по-късно Стоян Копривленски се завръща в родния си Бургас, за да участва в галавечерта Glory. Дебют ще направи неговият брат – Мартин.

"Той ме закара за първи път в залата, където потренирах горе-долу половин година. След това се отказах и две години самичък се върнах. Започнах да гледам повече кикбокс мачове. И може би това ме запали", разказва за първите стъпки Мартин.

"И аз му казах: "Слушай, ако няма да си сериозен този път, изобщо няма да те записвам в залата! Няма да се излагаме в клуба. Няма да излагаме фамилията", допълва баткото.

На галата в "Арена Бургас", която ще се излъчи от 20:00 ч. пряко в ефира на RING и безплатно и без регистрация на btvsport.bg, Стоян Копривленски се изправя в реванш срещу стар познайник – румънецът Сорин Калинюк, от когото губи преди 2 години.

"Имам желанието да си отмъстя. Приемам го от една страна лично, мразя несправедливостта. И този път той идва вкъщи, той идва на моя територия и смятам да го размажа. Да му покажа, че тогава е било грешка. И сега е грешка за него и аз съм по-добрият. Разликата е, че сега той ще ми усеща ударите много по-тежко от тогава. В това съм убеден. Сори, добре си дошъл в моята страна, но мачът ще е тежък за теб. И смятам да те размажа", кани се с усмивка българинът.