на живо

Световeн шампион почина на 29 години

Гей съм и се гордея, призна преди години американският лекоатлет

Бившият канадски световен шампион на овчарски скок Шон Барбър почина на 29-годишна възраст.

Атлетът е починал в сряда в дома си в Кингуд, Тексас, съобщи мениджърът му Пол Дойл пред Асошиейтед прес, но не разкри причината за смъртта.

Напоследък Барбър е имал здравословни проблеми.

"Повече от просто невероятен спортист. Шон беше добросърдечен човек, който винаги поставяше другите пред себе си. Трагично е да загубиш толкова добър и млад човек", каза Дойл.

Барбър имаше успех в състезания в колежа, а през 2015 г. спечели златото на световното първенство в Пекин със скок от 5,90 метра. През същата година той е и шампион на Панамериканските игри.

Година по-късно той влезе във финала на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Той е рекордьор на Канада с 6.00 метра.

През 2017-а Барбър разкри, че е хомосексуалист и се гордее с този факт.

"Благодаря на моите родители за голямата подкрепа. Продължавам да израствам като човек и имам сериозна поддръжка от групата около мен. Родителите ми са най-големите ми поддръжници и ми помогнаха много напоследък. Към приятелите ми: вие винаги ще бъдете мои приятели и аз също ви обичам", написа тогава Барбър в профила си.

Атлетът е роден в САЩ, но представя Канада. Баща му е канадец и се е състезавал в овчарския скок на световното първенство в Хелзинки през 1983 г.

Малко преди олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а Барбър даде положителна проба за кокаин, но беше допуснат до участие в Бразилия, след като даде интересно обяснение - целувка с момиче, което е употребило кокаин преди срещата си с него.