на живо

Световен шампион дал проба с кокаин след целувка

Шон Барбър бил спипан преди игрите, но го допуснали да участва в Рио

Световният шампион по овчарски скок Шон Барбър е дал положителна проба за кокаин няколко седмици преди олимпийските игри в Рио де Жанейро, но въпреки това е получил разрешение да се състезава на най-големия спортен форум. 22-годишният канадец обявил, че наркотичното вещество е попаднало в организма му чрез целувка. 

В навечерието на олимпийските квалификации в родината си Барбър е използвал интернет, за да се свърже с партньорка за неангажиращ секс. Условието било тя да няма заболявания или наркозависимост. Впоследствие скачачът спечели титлата и постави национален рекорд.
При гледането на случая на 5 август е направено заключението, че кокаинът му е предаден чрез целувка. Самият атлет не е признат за виновен.

"Криминални токсиколози прегледаха фактите и установиха, че е невъзможно подобно количество от веществото да бъде прието умишлено", коментира адвокатът на барбър - Пол Грийн.

Състезателят бе заплашен от двегодишно наказание от Канадския център за етика в спорта. По време на изслушването е отбелязано, че Шон е търсил сексуален контакт с цел облекчаване на стреса. Замесената жена също потвърдила, че е употребила кокаин и по време на срещата е целунала спортиста няколко пъти, без да го информира за наличието на веществото. Барбър участва на олимпийските игри на 15 август, но се оправда високите очаквания и завърши едва десети.

Подобна бе ситуацията с френския тенисист Ришар Гаске. През 2009 г. той бе наказан за 12 месеца, но след това санкцията бе отменена след доказателство за "кокаинова целувка".